Inspirerend CompetentCity opent 6-Daagse Beroepsonderwijs

04/10/2010 17:25

Ravestein & Zwart

EDE - Dans. Zang. Inspirerende sprekers. Pittige discussies. En ruim 1.600 docenten, leerlingen en andere betrokkenen bij het middelbare beroepsonderwijs. Problemen? Zeker, die zijn er. Maar daar werken scholen, kenniscentra en overheid keihard aan. De 6-Daagse Beroepsonderwijs, vandaag gestart, wil met name de veelkleurigheid en het vitale belang van het mbo benadrukken. Te beginnen met een inspirerend CompetentCity, het grootste evenement over de vernieuwing in het mbo,

CompetentCity 2010 startte wervelend. Twee sleutelwoorden vormden het cement in deze anderhalf uur durende ouverture: inspiratie en waardering. Dat bleek al uit de wervelende opening, verzorgd door studenten van de Willem Nijholt Academie. Met enkele korte nummers uit diverse musicals zetten zij de zaal op hun kop. Daarna ging dagvoorzitter Tom van 't Hek het gesprek aan met demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt en Jan van Zijl, voorzitter van de MBO Raad. Beiden hadden lovende woorden voor het mbo, waarbij Van Bijsterveldt een pleidooi hield voor ondernemerschap, en Van Zijl voor de veelkleurigheid van het beroepsonderwijs ('meer dan alleen de loodgieters'). 'Ruim 500.000 jongeren zijn van vitaal belang voor elke beroepsgroep', stelde Van Bijsterveldt. Belangrijk dus, om zes dagen lang aandacht te vragen voor deze prachtige onderwijssector, met docenten die 'hun rol moeten pakken om de kracht van het onderwijs dichtbij de leerling te brengen.' Na enkele woorden te hebben gewijd aan het regeerakkoord (Van Bijsterveldt: 'Ik had graag nog enkele miljoenen meer willen investeren; Jan van Zijl: 'De plussen en minnen zijn in balans'), kondigde de staatssecretaris een feestelijk moment aan: Hans van Nieuwkerk, voorzitter van het procesmanagement MBO 2010 werd geridderd voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van het mbo. 'Ridder' Hans nam de manifeste waardering voor zijn werk ontroerd in ontvangst.

Waardering cgo

Dat er het daadwerkelijk de goede kant op gaat, bijvoorbeeld met de invoering van de competentiegerichte kwalificatiestructuur, bleek uit de presentatie van de Colo-enqu(ee)te door Ben Rijgersberg. De waardering voor cgo blijft groeien: 80 procent van de leraren ziet het echt als een verbetering. Maar er is nog veel werk te doen. Bijvoorbeeld als het gaat om de contacten met het bedrijfsleven: 86 procent wil graag kennismaken met het bedrijfsleven, maar toch komt het nog niet van de grond. Na de bemoedigende cijfers volgden nog een onnavolgbare inspiratiesessie met Ben Tiggelaar. In een krappe 25 minuten zette hij de zaal op de kop. En aan het denken. De al overheersende boodschap: verzamel mooie succesverhalen en verspreid ze.

Brengen en halen

De woorden van Tiggelaar konden gedurende het vervolg van het programma verzilverd worden. Er waren ook tijdens deze vierde editie van CompetentCity weer vele tientallen workshops en presentaties. Zo waren er, vlak na de opening, 'inspiratiecolleges' met sprekers als Jelle Jolles (hoogleraar Hersenen, Gedrag en Educatie, VU), Heim Meijerink (voorzitter expertcommissie Taal en Rekenen) en Lidewey van der Sluis (hoogleraar Strategisch Management, Nyenrode). Maar ook 's middags kon er veel inspiratie opgedaan worden. Er was ondermeer een debat over het Vakcollege, waarbij onder andere initiatiefnemers Hans Kamps en Hans de Boer met de zaal in conclaaf gingen over deze succesvolle 'moderne ambachtsschool', die dit schooljaar maar liefst twee uitbreidingen krijgt: er komt een Vakcollege Zorg en verder komt er het zogeheten Vakgilde, een nieuwe organisatie die leerlingen van Vakcollege-scholen tijdens hun leerwerkperiode en de fase erna begeleidt. Dit gebeurt o.a. met een Hyves-achtige community. Ook prikkelend: een workshop over sociale media in het mbo. Belangrijkste vraag daarbij: hoe voeren we sociale media in het onderwijs in? Verder was er een zinderend slotdebat, waaraan Arie Slob (CU), Hans de Boer (voormalig voorzitter Taskforce Jeugdwerkloosheid en MKB-Nederland, nu betrokken bij het Vakcollege), Metin Celik (PvdA) en Manja Smits (SP) deelnamen. De algemene teneur: het gaat goed met het mbo, maar we moeten kritisch blijven kijken naar de kwaliteit.Zo blijkt eenderde van de examens niet te voldoen aan de kwalificatie-eisen. Dit moet direct worden aangepakt.

De 'city' bestond verder uit allerlei pleinen, waar scholen, instellingen, kenniscentra en bedrijven hun best practices en ontwikkelingen konden tonen. In alle hoeken en gaten van de ReeHorst konden de bezoekers inspiratie opdoen en kennis delen. De breedheid van de mbo-sector toonde zich in volle glorie.





http://www.competentcity.nl