Ministerie van Defensie

Tijgersquadrons halen uit vanaf Volkel

4 oktober 2010, 17.30 uur

De NATO Tiger Meet 2010 is vandaag van start gegaan op Vliegbasis Volkel. Het 313 F-16-squadron, het enige Nederlandse tijgersquadron, is gastheer en organisator van de internationale oefening. De eerste missies beginnen morgen. Volgende week donderdag vinden de laatste vliegoefeningen plaats. De staart van een F-16 van 313 Squadron. Foto: ministerie van Defensie

Tijdens de Tiger Meet trainen vliegers allerlei scenario's boven zee en land. Op de Brabantse vliegbasis zijn 2 weken lang veel toestellen te zien met een katachtige in het embleem, een voorwaarde voor deelname aan deze grootschalige oefening.

Ruim 50 verschillende toestellen uit België, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Turkije en de Verenigde Staten doen mee. In aanloop naar de oefening hebben Spanje en Engeland zich vanwege financiële beperkingen moeten terugtrekken.

Openingsceremonie

Tijdens de openingsceremonie werd het volkslied van de 11 deelnemende landen gespeeld. Luitenant-kolonel Jack Goense, waarnemend commandant van de vliegbasis, verwelkomde de deelnemers en wenste hen een vruchtbare en succesvolle training toe.

Landmacht en marine

Naast eenheden van de luchtmacht zijn ook de marine met het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. Tromp en de landmacht met het Korps Commando Troepen en de Luchtmobiele Brigade vertegenwoordigd. Zij voeren onder meer search and rescue operaties uit (in scenario's waarbij de vlieger in vijandelijk gebied is neergestort) en opereren als Forward Air Controllers. In die laatste rol wijzen infanteristen vanaf de grond doelen aan voor vliegers.

Verwijzingen

* Oefening NATO Tiger Meet boven de Noordzee, Veluwe en de grens met Duitsland (5 t/m 14 oktober) * Besluit | 28 september 2010 | pdf, 10 pagina's, 585 KB