Gemeente Boskoop


PERSBERICHT 10.45 - Veiligheid en handhaving in Boskoop

Boskoop moet een schoon, heel en veilig dorp zijn en blijven. Om de veiligheid te vergroten zet de gemeente de komende jaren actief in op de realisatie van het Uitvoeringsprogramma Integraal Veiligheidsbeleid 2010-2014. Hierin zijn de ambities voor een veiliger Boskoop uit de kadernota Integraal Veiligheidsbeleid 2008-2011 uitgewerkt in concrete activiteiten.

Uitvoeringsprogramma Integraal Veiligheidsbeleid 2010-2014

In januari 2009 heeft de gemeenteraad de Kadernota Integraal Veiligheidsbeleid 2008-2011 vastgesteld. Hierin staat op hoofdlijnen wat de gemeente wil bereiken op het gebied van integrale veiligheid. Een belangrijk thema in het uitvoeringsprogramma is de kwaliteit van de leefomgeving in de gemeente Boskoop. Hierin staan de aanpak van jeugdoverlast, toezicht en handhaving centraal. Geografisch gezien vormt het oude centrum een aandachtsgebied. Ook het terugdringen van geweld vormt een belangrijk speerpunt in de uitvoering van het veiligheidsbeleid.

Hieronder wordt een aantal activiteiten uit het uitvoeringsprogramma verder toegelicht.

Integrale aanpak oude centrum / Bootstraat

Onder de noemer `Veilige woon- en leefomgeving' valt de integrale aanpak van het oude centrum. Bij deze aanpak is er aandacht voor gebruik, onderhoud en uitstraling van het vastgoed, kwaliteit van de openbare ruimte, jeugdoverlast en overlast van het uitgaanspubliek. Enerzijds zet de gemeente dus in op het verbeteren van de omgeving, zodat deze niet meer uitnodigt tot vandalisme of misbruik. Anderzijds pakt de gemeente het gebied aan door handhaving op fatsoenlijk gebruik van de openbare ruimte, sluitingstijden van de horeca en overlast van jongeren en uitgaanspubliek.

De specifiek maatregelen voor dit gebied worden verder uitgewerkt in een plan van aanpak Intensieve gebiedsaanpak Bootstraat dat in oktober 2010 gereed komt. Het project zelf loopt tot eind 2011.

Handhaving openbare ruimte

Overlast leidt tot ergernissen bij burgers en tot verrommeling en beschadiging van de openbare ruimte. Met de inzet van een Buitengewoon Opsporingsambtenaar en de bestuurlijke strafbeschikking kan de gemeente beter handhavend optreden, zorgen voor een schonere en veiligere leefomgeving en de prioriteiten zó stellen dat ze aansluiten bij de ergernissen van burgers. Vanaf 1 januari 2011 zet de gemeente Boskoop de Buitengewoon Opsporingsambtenaren (Boa's) in. Zij hebben de bevoegdheid bekeuringen uit te delen voor kleine, overlastgevende overtredingen in de openbare ruimte. Denk hierbij aan overlastgevend gedrag zoals wildplassen, het nuttigen van alcohol in het openbaar of fout parkeren.

Bestuurlijke strafbeschikking

De Boa's spreken overtreders aan op hun gedrag en schrijven indien nodig een bekeuring uit in de vorm van een bestuurlijke strafbeschikking. De hoogte van de beschikking kan variëren van

EUR 20,- tot EUR 240,-. De overtreder ontvangt van het Centraal Justitieel Incasso Bureau een acceptgiro voor het betalen van de beschikking en kan bezwaar aantekenen bij het Openbaar Ministerie wanneer hij het er niet mee eens is.

Overgangsperiode

Voordat de Boa's bekeuringen gaan uitdelen is er een overgangsperiode. In deze periode, die start op 1 oktober 2010 en loopt tot 1 januari 2011, spreken toezichthouders mensen aan op overlastgevend gedrag. De toezichthouders bekeuren niet, maar geven een waarschuwing in de vorm van een rode kaart als iemand een overtreding begaat.