Ministerie van Defensie

Gevechtsinsignes voor militairen Koninklijke Militaire School

4 oktober 2010, 18.03 uur

Brigadegeneraal Theo Vleugels (l.) overhandigt kolonel Piet van der Sar zijn gevechtsinsigne. Voor hun adequate optreden onder vijandelijk vuur, of vergelijkbare omstandigheden, hebben 23 militairen van de Koninklijke Militaire School (KMS) vandaag in Weert een gevechtsinsigne ontvangen.

Op dat moment commandant KMS, kolonel Piet van der Sar, 22 van zijn mensen het gevechtinsigne wilde uitreiken, onderbrak brigadegeneraal Theo Vleugels, commandant Opleidings- & Trainingscommando de ceremonie om Van der Sar als eerste een insigne te overhandigen. Vervolgens ontvingen ook de andere 22 militairen, leerlingen en kaderleden, het gevechtinsigne voor hun optreden in Uruzgan, in aanwezigheid van alle KMS-compagnieën.

Blijvende waardering

Het gevechtsinsigne is bedoeld als blijvende waardering voor actieve en kundige deelname aan gevechtsacties. Het handelen moet niet alleen gericht zijn geweest op de eigen veiligheid en tot gevechtsomstandigheden worden ook aanslagen door zelfmoordenaars of met IED's gerekend. Of zoals brigadegeneraal Vleugels verwoordde: "... zij hebben de dood in de ogen gekeken."

De toekenning gebeurt met terugwerkende kracht tot 1 juni 2001. De uitreiking van de insignes door de verschillende eenheidscommandanten is van start gegaan.