Gemeente Nuenen


Nuenen presenteert positieve begroting 2011

Het college van Nuenen kan een licht positieve begroting voor 2011 presenteren. De jaren na 2011 zijn nog niet sluitend. Voor 2012 en verder is de situatie nog moeilijk te overzien.

Voor die jaren presenteert het college een tekort oplopend tot ruim 2 miljoen euro in 2014. Hierbij is wel al rekening gehouden met een oplopende korting van de Algemene Uitkering uit het Gemeentefonds tot 7,5% in 2014.

Het positieve saldo over de begroting 2011 is ⬠177.000, -. Het college heeft dit resultaat bereikt door enerzijds af te zien van voorgenomen nieuw beleid en anderzijds door meer of minder ingrijpende ombuigingsmaatregelen tot een bedrag van ruim ⬠700.000,-. Beide maatregelen zijn noodzakelijk omdat de gemeente Nuenen c.a. geconfronteerd wordt met een lagere Algemene Uitkering uit het Gemeentefonds. De vertraging van de woningverkoop als gevolg van de recessie heeft ook een nadelig effect op de begroting voor de komende jaren. De lasten voor de inwoners stijgen echter niet, buiten de inflatiecorrectie.

Ambities

De in het Collegeprogramma beschreven belangrijkste ambities en accenten zijn de basis voor de gehele raadsperiode en dus ook voor 2011.


* Ruimtebalans: bouwen voor doelgroepen. Het voorzien in de woningbehoefte en voldoen aan de geÂmaakte afspraken in regionaal verband. Daarop aansluitend rekening houden met infrastructurele en maatschappelijke voorzieningen, zoals het Waterplan, onderwijs-, sociaal-culturele- en sportvoorzieningen;


* Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo): de verdere invoering van de Wmo. Deze wet beoogt alle inwoners volwaardig aan de (lokale) samenleving te laten deelnemen;


* Jeugd en jongeren, jongerenwerk en scholen: aandacht wordt geschonken aan de 12- -groep, de combinatie met de groep 12+ en, een sober Centrum voor Jeugd en Gezin, het jongerenwerk en de brede scholen. Wij blijven aandacht schenken aan de sluitende aanpak;


* Veiligheid in een aantrekkelijke leefomgeving: noodzakelijke aandacht voor veiligheid in de openbare ruimte. Wijkgericht werken in het onderhoud daarvan;


* Verbetering bedrijfsvoering: transparant maken van processen, administratieve organisatie, interne controle en rechtmatigheid. Efficiency en effectiviteit zijn hierbij sleutelwoorden.

Â

Â

Niet bezuinigingen

Vanuit deze ambities, gericht op de kwaliteit van de leefomgeving, stelt het college voor om niet te bezuinigen op:


* Directe dienstverlening aan burger


* Wijkgericht werken


* Openbare orde en veiligheid


* Communicatie en representatie


* Handhaving


* Juridische kwaliteit


* Minimabeleid.

Algemene beleidsvisie

Veel onderwerpen zijn in uitvoering. Sommige punten moeten in de komende jaren nog verder worden uitgewerkt. De basis is gelegd voor het door college en raad samen voortbouwen aan de zelfstandige toekomst van Nuenen c.a. en het grijpen van de ontwikkelingskansen op korte en langere termijn. Voor die toekomst is het van belang te blijven zoeken naar oplossingen en kansen in plaats van vooral problemen en obstakels te zien.

Het college wil met elkaar blijven werken aan behoud van een mooi en actief groen dorp en samen streÂven naar een optimaal woon-, werk- en leefklimaat voor burgers, bedrijven en verenigingen. Samen delen van de verantwoordelijkheden, passend binnen het WMO-gedachtengoed, vergt een andere benadering. Van de gemeente mag daarbij een faciliterende en regievoerende rol verwacht worden. Dit alles binnen de door de rijksoverheid gestelde kaders en beschikbaar gestelde middelen. De verwachting is dat de komende jaren de middelen vanuit de rijksoverheid fors onder druk komen staan.

Burgerparticipatie

Zowel op de website als via de Rond de Linde zijn burgers opgeroepen suggesties te doen voor bezuinigingen. Het college is blij verrast door het aantal en de serieuze inhoud van de reacties. Er hebben 29 burgers gereageerd, die samen meer dan 75 suggesties hebben gedaan. Sommige suggesties hebben wij in de begroting opgenomen of zijn al onderdeel van bestaand beleid. Veel van de suggesties vergen een langere aanloop en kunnen pas in de begroting voor 2012 worden geëffectueerd. Wij gaan daar zeker mee aan de slag. Het Reactieverslag vormt onderdeel van de aan de raad aangeboden begrotingsstukken.

Begrotingsbehandeling

De begrotingsbehandeling in de raad vindt plaats op donderdag 11 november 2010. Kijk hier voor de relevante stukken.

De conceptprogrammabegroting 2011-2014 ligt vanaf 4 oktober aanstaande voor belangstellenden ter inzage bij de receptie van het gemeentehuis en bij de openbare bibliotheek. U kunt hem ook hieronder downloaden.