Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Op reis zonder bestemming met Club Opera

Nieuwe muziektheaterserie trapt af met The Open Road van Matthias Mooij en Kate Moore

Amsterdam, 23 augustus 2010 - Van 4 oktober tot en met 4 december 2010 gaat de eerste officiële Club Opera tournee langs tien Nederlandse podia. Hiervoor is de muziektheatervoorstelling The Open Road van componiste Kate Moore en regisseur Matthias Mooij verkozen. De serie Club Opera presenteert hedendaagse muziektheaterproducties en -makers en zet daarbij ontmoeting en dialoog tussen makers en publiek centraal. In het voorjaar van dit theaterseizoen gaat de voorstelling Penthesilea van Lotte de Beer en Benedict Weisser op tournee met Club Opera.

Club Opera
Club Opera is een samenwerkingsverband van Nederlandse podia en productiehuizen die de allernieuwste muziektheater- en (kamer)operaproducties een podium biedt. Bovendien creëert Club Opera een ontmoetingsplek tussen makers en publiek. De opzet is informeel en met het oog op deelname van iedereen, ook - of misschien wel juist - de mensen die denken 'dat ze geen verstand hebben van opera'.

Conservatoriumprogramma
De makers en artiesten van de toekomst - conservatoriumstudenten - dragen ook hun steentje bij aan Club Opera. In overleg met diverse Nederlandse conservatoria worden programma's opgezet rondom de voorstellingen van Club Opera, waarbij conservatoriumstudenten de rol van gastheren en gastvrouwen op zich nemen. Studenten komen niet alleen in aanraking met hun mogelijk toekomstige vak, maar ontmoeten zo ook hun toekomstige publiek. Zij zetten zich in om zowel voor als na de voorstelling de dialoog tussen makers en publiek aan te wakkeren, het publiek te ontvangen en de avond als geheel aan te kleden. Het randprogramma is per avond verschillend.

The Open Road
The Open Road is een magisch realistische vertelling over de vraag wat de mens drijft om altijd weer verder te willen trekken en de talloze manieren waarop een weg kan worden afgelegd. Uitgangspunt voor de voorstelling is de gedichtencyclus Song of the Open Road van Walt Whitman (1819-1892). Whitman verheerlijkt in zijn cyclus het reizen, het onderweg zijn zonder eindbestemming, het zoeken naar iets dat je niet kent. Regisseur Mooij en componiste Moore werkten nauw met elkaar samen, waardoor muziek en drama echt met elkaar vervlochten zijn. Door instrumentalisten als personages te zien wordt de muziek een aaneenschakeling van dramatische gebeurtenissen en dramatische handeling wordt muziek.

Componist & regisseur
Componiste Kate Moore woont en werkt als componist in Nederland en Australië. Zij heeft met de gerenommeerde Amerikaanse Bang on a Can All-stars samengewerkt aan een nieuwe compositie, Ridgeway, en schrijft voor uiteenlopende ensembles in Nederland zoals Ensemble Klang, Modelo62 en Orkest de Volharding. Haar werken worden uitgevoerd in The National Gallery of Australia, The Museum of Modern Art in Massachusetts America, Het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam, het Korzo Theater in Den Haag en Theatre des Bouffes du Nord in Paris. Matthias Mooij werkt als regisseur in Nederland en Zwitserland. Recente werken zijn Salomé (Toneelschuur Haarlem 2009), Und oben standen wir (Basel 2008), Interieur (Festival a/d Werf en Oerol 2008), Hond Vrouw Man (Toneelschuur Haarlem 2007). Daarnaast werkt hij als assistent van regisseurs Ivo van Hove (o.a. Antonioni project) en Pierre Audi. Componist en regisseur werkten eerder al succesvol samen met hun muziektheatervoorstelling De stad (2007). The Open Road is hun tweede muziektheaterwerk. The Open Road is oorspronkelijk een productie van Korzo die in seizoen 2008 / 2009 in première ging en toen zes maal is uitgevoerd in Nederland. De voorstelling wordt nu hernomen door De Diamantfabriek, het nieuwe productiehuis voor hedendaags muziektheater in Amsterdam.

Mezzosopraan & harmonium: Michaela Riener
Spel: Jan van Eijndthoven
Harp & zang: Eva Tebbe
Trompet & zang: Marc Kaptijn
Trompet & zang: Eef van Breen
Ontwerp toneelbeeld: Piia Maria
Opname tape: Tom Gelissen
Lichtontwerp: Maarten Warmerdam
Artistieke begeleiding: Sylvia Stoetzer

Speellijst
zo 10 okt Korzo5HOOG Den Haag do 14 okt Schouwburg Arnhem Arnhem vr 15 okt Theater aan de Slinger Houten do 21 okt Deventer Schouwburg Deventer wo 27 okt Rotterdamse Schouwburg Rotterdam do 11 nov Theater Odeon Zwolle za 13 nov Ostadetheater Amsterdam wo 17 nov Toneelschuur Haarlem vr 3 dec Grand Theatre i.s.m. StadsschouwburgGroningen za 4 dec De Nieuwe Vorst Tilburg

Kijk ook eens op www.clubopera.nl.

Club Opera wordt mede mogelijk gemaakt door het VSB Fonds en NFPK.
Noot voor redacties

Noot voor de redactie,