Gemeente Brummen


Sloop van oude Koningin Julianaschool nabij

(Oorspronkelijke publicatie datum: 20-09-2010)

Binnenkort is het zover: de sloop van het oude schoolgebouw van de Koningin Julianaschool op het Graaf van Limburg Stirumplein. De aanwezige vleermuizen krijgen een ander onderkomen, waardoor de sloop vanaf 4 oktober kan gaan plaatsvinden. Waarschijnlijk is de sloop eind oktober gereed.

Vleermuizen
Uit een onderzoek dat nodig is op basis van de flora- en faunawet is gebleken dat er mogelijk beschermde vleermuissoorten in de gymzaal bij het oude schoolgebouw aanwezig zijn. Nader onderzoek wees uit dat het om een tweetal soorten vleermuizen gaat die de gebouwen gebruiken als zomerverblijf. De Flora- en Faunawet biedt dan de mogelijkheid om mitigerende maatregelen te nemen. Concreet betekent dit dat het tijdelijk plaatsen van vleermuiskasten in de directe omgeving van de gebouwen, tot een nieuw gebouw op de betreffende locatie gereed is, een passende maatregel is. Een aantal vleermuiskasten is deze week in bomen gehangen rondom de oude gebouwen van de Koningin Julianaschool. Ook heeft Stichting Welzijn Brummen toestemming verleend vleermuiskasten tegen de gevel van Plein 5 te laten bevestigen.

Sloopwerkzaamheden
De sloop van de gebouwen heeft in de tussentijd niet stil gelegen. Het asbest uit de voormalige Julianaschool is verwijderd, evenals de noodlokalen. Ook zijn er begin dit jaar enkele bomen gekapt die in de slooproute stonden. De werkzaamheden worden binnenkort hervat. Een week nadat de vleermuiskasten zijn opgehangen kan de sloop beginnen. De sloop van de gebouwen zal eind oktober gereed zijn.

Omwonenden worden over de sloop tijdig door het uitvoerende bedrijf geïnformeerd. Dit omdat de werkzaamheden enige geluid- en verkeershinder met zich mee kan brengen. Op het terrein wordt na de sloop een bodemonderzoek uitgevoerd. Hierna wordt het terrein ingezaaid met gras om het een beter aanzien te geven.