Artsen debatteren over dementie en het zelfgekozen levenseinde

01/10/2010 08:01

NVVE

Op 4 oktober organiseert de NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde speciaal voor artsen een debat over dementie en het zelfgewilde levenseinde. Een steeds groter deel van de mensen bij wie dementie is gediagnosticeerd, vult een wilsverklaring in om een -in hun eigen ogen -ontluisterend levenseinde te voorkomen. De Nederlandse euthanasiewet biedt ruimte voor euthanasie en hulp bij zelfdoding bij dementie, maar tot nu toe zijn artsen slechts mondjesmaat bereid geweest om deze hulp te verlenen.

Hoe ga je als arts om met concrete vragen om hulp bij zelfdoding bij dementie? Waar liggen de knelpunten? Kun je als arts het onderwerp euthanasie zelf ter sprake brengen als de diagnose dementie is gesteld? En welke verantwoordelijkheid hebben artsen die om principiële redenen tegen euthanasie zijn? Uitgangspunt voor het debat is de NCRV documentaire 'Voor ik het vergeet...', over Paul van Eerde die het einde van zijn dementie niet wil meemaken. Hij verzoekt zijn arts om euthanasie, maar zij geeft aan hier bezwaar tegen te hebben. Hij besluit daarom het heft in eigen hand te

nemen.

De NVVE nodigt huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, psychiaters, neurologen en geriaters van harte uit bij dit debat aanwezig te zijn. Zij gaan met elkaar en het forum in debat, onder leiding van Hans van Dam (docent en consulent hersenletsel, gespecialiseerd verpleegkundige neurologie).

Datum: 4 oktober 2010

Tijd: 14.00 -16.30 uur uur

Locatie: Domus Medica, Utrecht Mercatorlaan 1200, 3528 BL Utrecht

Aanmelden: Toegang gratis, aanmelden verplicht, via debat@nvve.nl (o.v.v. aanmelding debat artsen), of bel de NVVE: 020 -620 06 90

Forum

Het forum bestaat Cees Hertogh, hoogleraar Ethiek voor de Zorg aan Kwetsbare Ouderen; Marianne Dees, huisarts en SCEN-arts; Petra de Jong, directeur NVVE; Bert Keizer, verpleeghuisarts en schrijver; Dick Swaab, hoogleraar neurobiologie UVA en Lode Wigersma, directeur beleid KNMG. uit ervaringsdeskundigen Govert van Eerde en Inge de Lange, die beiden te maken hadden met een demente vader met een doodswens. Ook zijn aanwezig:





http://www.nvve.nl