Gemeente Alkmaar


Persbericht / Persuitnodiging

Alkmaar, 1 oktober 2010

Alkmaarse isolatieweken: voordelig isoleren tegen verspilling!

Maandag 4 oktober gaan de Alkmaarse Isolatieweken van start. De gehele maand oktober staat in het teken van isoleren. Het isoleren van woningen om precies te zijn. In de meeste woningen wordt nog veel energie verspild. Het is bewezen dat isolatie de meeste effectieve manier is om veel minder energie te gebruiken. Om het isoleren extra aantrekkelijk te maken is er voor bewoners en verenigingen van eigenaren de mogelijkheid om een duurzaamheidslening af te sluiten tegen een zeer aantrekkelijke rente.

Doel isolatieweken
De gemeente Alkmaar heeft in de Klimaatagenda uitgesproken jaarlijks drie procent op conventionele energie te willen besparen. De gemeente is daarmee in eigen gebouwen en schoolgebouwen al hard aan de slag. In slecht geïsoleerde woningen in de gemeente Alkmaar wordt echter nog veel energie verspild. Met de isolatieweken wil de gemeente Alkmaarders overhalen om daar verandering in te brengen. Er worden de gehele maand artikelen over isolatie geplaatst. Tevens hebben verschillende aanbieders van isolatiematerialen aangegeven dat zij de komende maand met een speciaal aanbod komen.

Officiële opening
Wethouder Duurzaamheid en Bereikbaarheid Jan Nagengast verricht op woensdag 6 oktober de officiële openingshandeling. Hij doet dit door isolatieglas aan te brengen bij scholencomplex Stempelmakerstraat bestaande uit katholieke basisschool de Burijn, openbare basisschool de Sterrenwachter en kinderopvangorganisatie Kiddies. Het plaatsen van isolatieglas is één van de mogelijkheden om woningen en gebouwen direct een stuk energiezuiniger te maken.

Wethouder Jan Nagengast: Alkmaar blijft zich ontwikkelen als duurzame gemeente, de Alkmaarse Isolatieweken moeten tot een stukje bewustwording leiden, maar dragen - net als bijvoorbeeld de Actie Zonnesteek - ook concreet bij aan minder energieverspilling. Isolatie is een goede manier om uw woning een stuk energiezuiniger te maken. Verspilling, daar zal iedereen het mee eens zijn, is gewoon zonde. Zonde voor het milieu, maar ook zonde voor uw portemonnee.'

Duurzaamheidslening
Met alleen woorden verandert er echter weinig. Vandaar dat de gemeente net als bij andere energiebesparende acties, zoals laatst de actie zonnesteek voor zonnepanelen, de inwoners ook financieel tegemoet komt. Er is een duurzaamheidslening vanaf E2.500 beschikbaar, waarvoor ook ander duurzame maatregelen kunnen worden genomen. Deze lening heeft een zeer lage rente, waardoor de besparing op energie waarschijnlijk hoger is dan de kosten van rente en aflossing. Zo kunt u nu nog voordeliger werken aan het zo energiezuinig maken van uw woning!

Kijk voor meer informatie over de isolatieweken en de duurzaamheidslening op www.alkmaar.nl en www.alkmaar.nl/klimaatagenda