Raad van State


maandag 4 oktober 2010
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan 'Westerland' van de gemeente Wieringen. Het plan heeft betrekking op het gebied vanaf Lutjestrand aan de westkant van het dorp tot en met de Koningsweg en omvat ook buurtschap De Haukes ten zuiden van Westerland. Met enkele zogenoemde wijzigingsbevoegdheden wordt de bouw van een groot aantal woningen en recreatiewoningen mogelijk gemaakt. De gemeente wil hiermee de recreatieve aantrekkingskracht van het eiland vergroten. Het provinciebestuur heeft aan een groot aantal onderdelen en voorschriften goedkeuring onthouden. De provincie is van mening dat in het gebied zeer terughoudend omgegaan moet worden met nieuwe ontwikkelingen vanwege de bijzondere kenmerken van het gebied. Zo is Westerland van belang vanwege de cultuurhistorische en archeologische waarden en is daaraan in het bestemmingsplan naar de mening van de provincie onvoldoende aandacht besteed. Ook had rekening moeten worden gehouden met het belang van het gebied voor weidevogels. Bovendien is het eiland in 2004 door de provincie aangewezen als zogenoemd 'aardkundig monument' en zijn sommige bouwmogelijkheden in strijd met de regels die voor dit soort monumenten gelden, aldus het provinciebestuur. Ten slotte voldoen het ecologisch onderzoek en het beeldkwaliteitsplan niet aan de eisen die de provincie daaraan stelt. Een groot aantal inwoners en het gemeentebestuur van Wieringen komen tegen de beslissing van het provinciebestuur in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting gaat ook over de goedkeuring door het provinciebestuur van het bestemmingsplan 'Oosterland' van de gemeente Wieringen. Dit plan heeft betrekking op het gebied tussen de Waddenzeedijk in het noorden tot aan de kruising van de Akkerweg en de Oosterkruisweg aan de zuidzijde. Het provinciebestuur heeft vanwege dezelfde bezwaren als bij het bestemmingsplan 'Westerland' ook aan onderdelen van dit plan goedkeuring onthouden. Het gemeentebestuur van Wieringen en twee inwoners komen tegen dit besluit in beroep bij de Raad van State. (zaaknummers 200904502/1 en 200905029/1)

10.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Soest heeft verleend voor een dierenpension met asiel aan de Birkstraat in Soest. De nieuwe vergunning maakt het mogelijk om naast de opvang van honden en katten, ook andere kleine huisdieren onder te brengen in het pension. Twee omwonenden vrezen voor geluidsoverlast. Zo zouden er te ruime geluidsvoorschriften in de vergunning zijn opgenomen. Verder zijn de vereiste geluidbeperkende maatregelen ook niet getroffen, aldus de omwonenden. Daarom komen zij tegen de vergunning in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201001917/1)

12.15 uur

Zitting over het besluit van de burgemeester van Tilburg om een woning aan de Molenakker in Berkel-Enschot voor een periode van drie maanden te sluiten. De burgemeester kan op grond van de Gemeentewet een woning sluiten als door gedragingen in de woning de openbare orde in de omgeving wordt verstoord. Naar de mening van de burgemeester is dit hier het geval. Hij heeft zich daarbij gebaseerd op vier politierapporten over de jaren 2002, 2003, 2008 en 2009. In de rapporten wordt melding gemaakt van een groot aantal incidenten rondom de woning aan de Molenakker. Het gaat dan om geluids-, parkeer- en verkeersoverlast. Verder gaat het om overbewoning, onzedelijk gedrag, vernieling, onderlinge ruzies en vechtpartijen, intimidatie van buurtbewoners en wapenbezit. De bewoners van de woning waren het niet eens met het sluitingsbevel van de burgemeester en kwamen eerder in beroep bij de rechtbank in Breda. Die oordeelde in april 2010 dat de burgemeester zijn besluit beter had moeten motiveren. Zo mocht hij zich naar het oordeel van de rechtbank niet slechts baseren op de politierapporten omdat die een algemeen beeld geven van de overlast van twee families in Berkel-Enschot. De burgemeester is het niet eens met de uitspraak van de rechtbank en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het besluit is volgens hem ook gebaseerd op klachten en gesprekken met buurtbewoners. Zij zouden de informatie uit de politierapporten bevestigen. (zaaknummer 201005518/1)

14.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Abcoude van het bestemmingsplan 'Winkelbuurt'. Het plan maakt een nieuwe woonwijk mogelijk ten zuiden van Abcoude. Het gebied van ongeveer 15 hectare wordt aan de noordzijde begrensd door de Burgemeester des Tombeweg en de Burgemeester Dedelstraat. Ten zuiden ligt de Winkeldijk. Het plan is vernoemd naar het nabijgelegen veenriviertje 'De Winkel'. De gemeente wil het veenlandschap omvormen tot een groene, landelijke woonbuurt met ongeveer 220 woningen. Een groot aantal inwoners, de vereniging Bewoners Belangen Abcoude West en een bedrijf uit Maarssen verzetten zich tegen het plan en komen daarom in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen is woningbouw in dit landelijke gebied niet mogelijk, omdat provinciaal beleid bouwen buiten de zogenoemde 'rode contour' uitsluit. Met deze rode contour wordt onderscheid gemaakt tussen gebieden binnen de contour die bebouwd mogen worden, en gebieden buiten de contour die onbebouwd moeten blijven. Partijen zijn het er niet mee eens dat de provincie de rode contour in dit geval heeft verlegd om de woningbouw mogelijk te maken. Ook betwijfelen zij of er voldoende middelen zijn om het plan uit te voeren. Volgens hen staan verder ook de natuurbeschermingsregels aan de uitvoering van het plan in de weg, omdat beschermde diersoorten zoals de grote bonte specht, de steenuil en de kleine modderkruiper in het gebied voorkomen. De zitting gaat ook over de hogere geluidswaarden die het college van burgemeester en wethouders van Abcoude heeft vastgesteld. De hogere waarden gelden voor de nieuwe woningen en zijn nodig vanwege de geluidsoverlast van de rijksweg A2 en de Burgemeester des Tombeweg. Een aantal omwonenden is het hier niet mee eens en komt daartegen in beroep bij de Raad van State. De zitting gaat tenslotte ook over het besluit van het gemeentebestuur voor het ophogen van de gronden in het gebied. Ook is toestemming gegeven voor een tijdelijke watergang. De vereniging is het ook hier niet mee eens en kwam daartegen eerder in beroep bij de rechtbank in Utrecht. Die stelde de vereniging in november 2009 in het ongelijk. De vereniging laat het er niet bij zitten en komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummers 200910190/1, 200910029/1 en 200910038/1)

14.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Hardenberg heeft verleend voor een bestaande varkensfokkerij aan de Den Oosterhuis in Balkbrug. De vergunning maakt het mogelijk ruim 1.400 varkens op het bedrijf te houden. Een omwonende is het niet eens met de nieuwe vergunning. Hij vindt dat bij het beoordelen van de geuroverlast van het bedrijf rekening had moeten worden gehouden met de ligging van zijn garage, omdat hij daar vaak verblijft om meubels en auto's te restaureren. Verder zou het geluidsonderzoek niet deugen en is er onvoldoende informatie beschikbaar om te beoordelen of de ventilatoren voldoen aan de 'best beschikbare technieken'. Ook betwijfelt de man of de mestkelder aan de milieueisen voldoet. Daarom komt hij tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting gaat ook over het verzoek van de man om maatregelen te treffen tegen het bedrijf. Het gemeentebestuur heeft dit verzoek weliswaar ingewilligd, maar heeft aan de exploitant van de varkensfokkerij de keuze gelaten hoe hij de overtreding wil beëindigen. De man is het daar niet mee eens en komt ook tegen dit besluit in beroep bij de Raad van State. (zaaknummers 201000614/1 en 201005378/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.