Imtech NV

Orders 40 miljoen euro hightech technische infrastructuur in de Benelux

4 oktober 2010

Gouda - Imtech (technische dienstverlening in Europa) heeft in de Benelux opdrachten verworven ter waarde van meer dan 40 miljoen euro voor verbetering, upgrading en uitbreiding van hightech infrastructuur in de markten van energievoorziening, openbare verlichting en verkeer, luchthavens en (light)rail. De door Imtech te realiseren technische oplossingen zijn energiezuinig, CO2-vriendelijk en dragen substantieel bij aan een betere beschikbaarheid en optimale veiligheid van deze infrastructuur.

René van de Bruggen, CEO Imtech: `Optimale beschikbaarheid en veiligheid van technische infrastructuur wordt een steeds belangrijker issue in onze samenleving. Bij een steeds hogere belasting nemen de eisen op het gebied van beschikbaarheid en veiligheid toe. Daarnaast worden aanvullende eisen gesteld aan energieverbruik en het terugdringen van CO2-emissies. Technologie is dé oplossing om aan deze verhoogde eisen te voldoen. Imtech beschikt in de Benelux over een sterke positie en ziet haar infra-activiteiten verder toenemen.'

Intelligente netwerken voor decentrale energieopwekking Beheerders van elektrisch transport- en distributienetwerken hebben te maken met snel veranderende omstandigheden. Waar voorheen elektrische energie alleen in de richting van de verbruiker werd getransporteerd komt het steeds vaker voor dat gebruikers ook elektrische energie opwekken en terugleveren aan het netwerk. De belasting en complexiteit van het beheer van het netwerk neemt hierdoor toe. Door de levering van hightech technologische oplossingen aan netbeheerders in Nederland (Tennet) en België (Elia) draagt Imtech bij aan betrouwbare en intelligente netwerken voor decentrale energieopwekking.

Openbare verlichting en verkeer
De stad Amsterdam is één van de dichtstbevolkte gebieden van de Benelux. Naast het hoge aantal inwoners zorgt ook de aanwezigheid van een groot aantal kantoren voor een steeds verder toenemende verkeersintensiteit. Goed functionerende, energiezuinige openbare verlichting en hightech verkeersvoorzieningen dragen bij aan optimale sociale veiligheid én verkeersveiligheid. Binnen de stad Amsterdam heeft Imtech bestaande contracten verder uitgebreid en onderhoudt het thans circa tweederde deel van de openbare verlichting en verkeersinfrastructuur. Van andere overheidsinstanties in Nederland en België heeft Imtech nieuwe contracten ontvangen voor het onderhoud en beheer van technische infrastructuur voor openbare verlichting en verkeersinfrastructuur.

Duurzame baanverlening luchthaven Groningen Airport Eelde Samen met Dura Vermeer heeft Imtech opdracht gekregen voor de duurzame baanverlenging op de luchthaven Groningen Airport Eelde. Het betreft een DBFM (Design Build Finance en Maintain) contract waarbij de huidige landingsbaan zal worden verlengd van 1.800 naar 2.500 meter en een nieuwe taxibaan en opstelplatform worden gerealiseerd. Het project is één van de meest duurzame baanverlengingsprojecten ooit met minimale milieubelasting, optimaal energie- en materiaalverbruik, minimale CO2-uitstoot en beperkte omgevingshinder. Imtech is verantwoordelijk voor het technologische deel van het contract, waaronder baanverlichting, meteo- en navigatietoepassingen en bijbehorende energie- en communicatievoorzieningen. Na realisatie zullen Dura Vermeer en Imtech tien jaar lang verantwoordelijk zijn voor het onderhoud op basis van een `asset management' benadering met meetpunten voor beschikbaarheid, veiligheid, milieuvriendelijkheid en exploitatiekosten.

(Light)Rail
Het aantal reizigers dat zich per spoor verplaatst blijft toenemen. Dit leidt tot uitbreidingen in het landelijke spoorwegennet en van regionale spoorverbindingen. Ook de frequentie en dichtheid op het spoor neemt verder toe waardoor aanpassingen nodig zijn op het gebied van beveiliging en energievoorziening. Imtech is als technologiepartner betrokken bij meerdere regionale (light)railtracés in Nederland.