Politie Amsterdam-Amstelland

Demonstratie tegen kraakwet eindigt onrustig

De demonstratie in Amsterdam tegen de nieuwe kraakwet, die vrijdag 1 oktober is ingegaan, is onrustig geëindigd. Er zijn 11 aanhoudingen verricht voor openlijke geweldpleging. Maandagochtend zaten 6 van hen nog vast.

Om 17.00 uur verzamelde een groep van ongeveer 300 krakers zich op het Spui. Bij aanvang van de demonstratie was de sfeer rustig. De demonstratie groeide doordat sympathisanten zich aansloten bij de groep. Vervolgens is een pand in de Spuistraat gekraakt, waarna de sfeer omsloeg.

Een groep van ongeveer 150 tot 200 krakers stak een auto in brand, richtte vernielingen aan en wierp barricades op. De groep keerde zich tegen de politie en gooide met stenen. Het geweld tegen de politie was dermate intens dat de politie zich genoodzaakt zag traangas te gebruiken. De politie trad ook op tegen een groep krakers die in de Raadhuisstraat het publiek met stenen bekogelde. Naar aanleiding van de situatie kwam de driehoek vrijdagavond bij elkaar. Zaterdagochtend was het in de stad naar omstandigheden rustig.

Twee politiemensen zijn gewond geraakt, evenals drie politiepaarden. Vermoedelijk zijn ook enkele krakers gewond geraakt.

Dit is een persbericht namens de Driehoek (Gemeente, Openbaar Ministerie en Politie)


____________________