Basisschoolleerlingen zetten tanden in minder hondenbeten

04/10/2010 09:00

Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren

Meer dan 50.000 leerlingen van de basisscholen zullen vandaag op Dierendag hun tanden zetten in het project Minder Hondenbeten van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG). Doel is om de tien gouden regels voor omgaan met de hond te leren. Want eerst vragen voordat je een hond aait, zou net zo bij de basisopvoeding van kinderen moeten horen als eerst kijken voordat je oversteekt, vindt het LICG.

Het is tegenwoordig onvermijdelijk dat kinderen met honden te maken krijgen. In Nederland leven bijna twee miljoen honden en is het niet in de thuissituatie dan komen kinderen honden tegen op straat of als ze op visite gaan. Kinderen gaan hier heel verschillend mee om. Het ene kind vindt iedere hond lief en wil ze allemaal omhelzen, het andere is bang voor honden. In beide gevallen kunnen kinderen verkeerde dingen doen, waardoor het mis kan gaan. Uit onderzoek van Blauw Research blijkt dat een kwart van de ondervraagden weleens gebeten is door een hond en bijna 90% vindt dat kinderen beter opgevoed zouden moeten worden in het omgaan met honden.

Het omhelzen van een hond bijvoorbeeld doet een kind om te laten merken dat de hond lief is. Door de hond kan dit echter als heel dominant of beangstigend worden ervaren. Veel honden accepteren dit niet van kinderen. Kinderen die bang zijn voor honden moeten nooit gillen of wegrennen. De hond wordt hierdoor juist gestimuleerd om het kind achterna te rennen. Het LICG wil dat alle kinderen de tien gouden regels voor omgaan met een hond leren kennen. Want nog veel te vaak worden kinderen gebeten doordat ze een hond niet begrijpen of doordat de hond het kind verkeerd begrijpt.

Het lespakket "Minder hondenbeten, daar zetten we samen onze tanden in" is een vrolijk educatief pakket met doe-opdrachten, foto's, filmpjes en illustraties. Aan het einde van de les kunnen de kinderen zelf hun handtekening zetten op een oorkonde en beloven ze zich te houden aan de tien gouden regels. Ook rasverenigingen, fokkers, kennelclubs en hondenscholen worden gestimuleerd aan de campagne mee te werken. Voor hondenbezitters en anderen die meer willen leren over honden is er een speciale campagnesite ontwikkeld. Het LICG hoopt hiermee het aantal bijtincidenten, vooral onder kinderen, drastisch terug te kunnen brengen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.licg.nl