Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

4 oktober 2010

Utrecht Centrum voor Aarde en Duurzaamheid krijgt nieuwe directeur

Jacqueline Cramer is benoemd tot hoogleraar Duurzaam innoveren

Per 1 oktober 2010 is Jacqueline Cramer benoemd tot hoogleraar Duurzaam innoveren bij de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht. Tegelijkertijd wordt zij benoemd als nieuwe directeur van het Utrecht Centrum voor Aarde en Duurzaamheid (UCAD).

Hoogleraar Duurzaam innoveren

Als hoogleraar Duurzaam innoveren zal Cramer zich inspannen om onderwijs en onderzoek op het gebied van innovatie te combineren met duurzaamheid. Zij richt zich daarbij vooral op entrepreneurship. Haar speciale interesse gaat uit naar het stimuleren van ondernemerschap bij studenten, waarbij ze zich richt op het toepassen van kennis ten behoeve van nieuwe producten en/of diensten die bijdragen aan een duurzame ontwikkeling.

Cramer was al eerder als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Utrecht. In 2005 werd zij aangesteld als hoogleraar Duurzaam ondernemen. Twee jaar later vertrok zij echter om namens de Partij van de Arbeid als minister van VROM zitting te nemen in het vierde kabinet-Balkenende.

Directeur UCAD

Behalve haar hoogleraarbenoeming, zal Cramer per 1 januari 2011 ook benoemd worden tot directeur van het Utrecht Centrum voor Aarde en Duurzaamheid (UCAD). Zij neemt echter nu al geleidelijk de taken over van prof. dr. Klaas van Egmond, wetenschappelijk directeur van UCAD, die volgend jaar met emeritaat gaat.

Het UCAD is een samenwerkingsverband van de Universiteit Utrecht, TNO, Deltares, KNMI en KWR Watercycle Research Institute, waaraan ook het Planbureau voor de Leefomgeving en het RIVM meewerken. Het UCAD beoogt de aanwezige fundamentele en toegepaste kennis op het brede terrein van 'aarde en duurzaamheid' van de aangesloten partijen te bundelen en zo te komen tot een samenwerking van Europese en internationale allure. Tegelijkertijd is een belangrijk doel van het UCAD om de aanwezige kennis te vermarkten en samen te werken met private (industriële) partners en overheden, in binnen- en buitenland. Die kennis wordt daarmee beter bruikbaar gemaakt voor de maatschappij.