Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 4 oktober 2010

Onnodig ziekteverzuim kost MKB 224 miljoen

'Ik dacht dat het zondag was'

Het MKB lijkt het verzuimprobleem te onderschatten. Dat blijkt uit onderzoek dat TNS Nipo uitvoerde in opdracht van Delta Lloyd. Van de MKB'ers in Nederland denkt 43% niets te kunnen besparen door verzuim aan te pakken. Een ruime meerderheid van de bedrijven denkt ziekteverzuim wel grotendeels of in enige mate te kunnen beïnvloeden, maar slechts een derde van de bedrijven neemt ook daadwerkelijk maatregelen. Een beter verzuimbeleid kan volgens het onderzoek tot 214 miljoen euro aan besparingen op jaarbasis opleveren.

25% van de ondervraagde bedrijven geeft aan niet of nauwelijks invloed te kunnen uitoefenen op het ziekteverzuim. De MKB ondernemers die invloed op het verzuim denken te kunnen hebben, verwachten gemiddeld 2.800 euro per jaar te besparen door een beter verzuimbeleid. Het gaat in totaal om 214 miljoen euro bij 76.000 bedrijven.

Grootste klacht en beste smoes
Mkb'ers storen zich er het meest aan dat de vervanging van zieke werknemers vaak moeizaam verloopt en dat planningen en afspraken met klanten veranderen. Daarnaast vormen de administratieve rompslomp en de contacten met soms weinig coöperatieve arbodiensten een veelgehoorde klacht. De gemakzucht bij de werknemers scoort ook hoog. De vraag naar de 'beste smoes' leverde bijzondere resultaten op, zoals: 'mijn kat is bevallen', 'ik ben in de gracht gefietst', 'ik werd ziek door alle gratis drank op het personeelsfeest' en zelfs 'ik dacht dat het zondag was'.

30% van de bedrijven wil ziekteverzuim graag uitbesteden Driekwart van de bedrijven heeft een arbodienstregeling of ziekteverzuimverzekering. Daarbij is de trend dat grote bedrijven minder vaak een ziekteverzuimverzekering afnemen dan kleine bedrijven. Daarnaast nemen kleine bedrijven vaker zelf maatregelen tegen ziekteverzuim, zoals het aanpassen van de werkplek en het begeleiden van zieke werknemers. Driekwart van de ondervraagden vindt het geen goed idee om, zoals de Fransen doen, drie 'sociale dagen' per jaar cadeau te geven om zo het ziekteverzuim tegen te gaan.

Crisis
Bijna negen op de tien bedrijven in de zakelijke dienstverlening en driekwart van de bedrijven in de industrie en bouw geeft aan dat het verzuim het afgelopen jaar niet veranderd is of zelfs licht gedaald is. De economische crisis lijkt niet noemenswaardig van invloed te zijn op het ziekteverzuim.

Zie ook: www.nuzorgeninkomen.nl

Delta Lloyd initieerde dit onderzoek het werd uitgevoerd door TNS NIPO onder 1.196 bedrijven met een omvang tussen 4 - 50 medewerkers, die werden ondervraagd in heel Nederland. De directeur/eigenaar of de HR-manager vulde de vragenlijst in. Het onderzoek vond plaats in augustus 2010.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht