Ingezonden persbericht


Shell Mediacontacten

Den Haag, 4 oktober 2010
12/10
PERSBERICHT

Nederlander minst zuinige automobilist van Europa
Automobilist laat 376 euro per jaar aan brandstofbesparing liggen

Nederlanders zijn niet actief bezig met het besparen van brandstof. Wereldwijd geeft bijna twee derde van de mensen (61%) aan dit jaar bewuster bezig te zijn met brandstofverbruik ten opzichte van vorig jaar. In Nederland ligt dat percentage slechts op één derde (34%). Dat is het laagste percentage van Europa. Dit blijkt uit het derde internationale consumentenonderzoek van Shell dat de houding en het gedrag van automobilisten rondom het thema brandstofbesparing in kaart brengt1.

Nederlanders houden van autorijden en waarderen hun auto voor het gevoel van vrijheid en het gemak om van a naar b te komen. Slechts één op de drie automobilisten pakt momenteel minder vaak de auto. We blijven massaal autorijden en doen weinig om zuiniger te rijden, ondanks dat we ons bewust zijn van het brandstofverbruik.

Wel omrijden voor de goedkoopste benzine, maar niet besparen op brandstofverbruik Van de Nederlanders geeft 78% aan te weten hoe zuiniger kan worden omgesprongen met brandstof. Slechts 17% van de Nederlandse weggebruikers hanteert daadwerkelijk ook zeven van de twintig zuinig rijden tips. We rijden wel om voor de goedkoopste benzine, maar vergeten de airconditioning uit te zetten, de bandenspanning te controleren en sneller te schakelen. Hiermee scoort Nederland het laagst in vergelijking met andere landen. De vraag of een zuinig rijgedrag een manier is om geld te besparen, beantwoordt 78% van de weggebruikers wereldwijd positief. In Nederland geldt dit voor de helft van de mensen. Ook associëren Nederlanders efficiënt brandstofverbruik minder met de voordelen die het heeft voor het milieu dan andere Europese autorijders.

Linda van Schaik, General Manager van Shell Nederland Verkoopmaatschappij, zegt over het onderzoek: 'Benzine is een groot deel van de kosten van autorijden. Shell wil klanten graag helpen om de lasten te verlichten. Bijvoorbeeld door Shell FuelSave, onze zuinige brandstof, die wij aanbieden tegen dezelfde prijs als een standaard benzine of diesel. Maar ook door de voordelen van een zuinigere rijstijl onder de aandacht te brengen. Alle druppels die we weten te besparen, maken immers een verschil voor onze portemonnee én het milieu.'

Gemakkelijk 376 euro per jaar besparen
Nederlanders weten niet (37%) of nauwelijks hoeveel geld ze kunnen besparen. Als ernaar wordt gevraagd, denkt men gemiddeld ¤9,50 perr maand te kunnen besparen door een zuiniger rijgedrag. Het gemiddelde aantal kilometers dat een automobilist aflegt, is ruim 11.000 kilometer per jaar voor benzineauto's en bijna 25.000 kilometer voor dieselauto's2. Uitgaande van twee tankbeurten per maand, kan de besparing in werkelijkheid oplopen tot ¤31,39 per maand, oftewel ¤376 per jaar3.


1Uitgevoerd in opdracht van Shell door StrategyOne Ltd. Het volledige rapport is op verzoek verkrijgbaar.
2CBS: http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/default.aspx?VW=T&DM=SLNL&PA=71107ned&LA=NL.
3De berekening is gebaseerd op twee tankbeurten van 50 liter brandstof per maand en een potentiële brandstofbesparing van 24%, gebaseerd op de resultaten van de beste automobilisten in de ShellFuelSave Challenge 2007-2008. De brandstofprijs is berekend aan de hand van de gemiddelde literprijs aan de pomp van Shell benzine en diesel tussen januari en augustus 2010.

EINDE BERICHT
()

**