Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - maandag 4 oktober 2010

Koninklijke onderscheiding voor Ineke van Berkel uit Tilburg

Mevrouw C.T.H. (Ineke) van Berkel-Pistorius is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau bij gelegenheid van haar afscheid als bestuurslid van de Stichting Voedselallergie. Zij ontving de Koninklijke Onderscheiding op zaterdag 2 oktober tijdens een Familiedag van de Stichting Voedselallergie in Dierenpark Amersfoort uit handen van burgemeester Bolsius.

Mevrouw Van Berkel-Pistorius (55, woonachtig in Tilburg) zet zich sinds 1982 in om voedselallergie als ziekteproces onder de aandacht te brengen van medici en niet-medici. In de beginjaren was er binnen de medische disciplines nog weinig kennis van een relatie tussen symptomen van verschillende orgaansystemen (maag-darmstelsel, huid, luchtwegen, centraal zenuwstelsel) en voedselovergevoeligheid.

Dankzij haar vasthoudendheid wist zij in 1982 de specialisten in het St. Elisabeth Ziekenhuis te Tilburg ertoe te bewegen een polikliniek voor voedselallergie bij kinderen te starten. Het resultaat daarvan was dat in de daaropvolgende jaren duizenden kinderen uit binnen- en buitenland naar Tilburg werden verwezen en dat geleidelijk in het gehele land steeds meer belangstelling bestond voor voedselallergie.

Mevrouw Van Berkel-Pistorius stond mede aan de wieg van de Nederlandse Voedsel Allergie Stichting (NVAS) en maakte deel uit van het bestuur. Later trad zij weer toe tot het bestuur toen de NVAS overging in de Stichting Voedselallergie. Ze heeft veel tijd gestoken in het oprichten en coördineren van een netwerk van regionale contactpersonen, die als vraagbaak en adviseurs fungeren voor lotgenoten. Zij coördineerde activiteiten, organiseerde regionale en landelijke bijeenkomsten, sprak op congressen en werkte mee aan brochures en publicaties.

De Koninklijke onderscheiding is haar toegekend ter gelegenheid van haar afscheid als bestuurslid van de Stichting Voedselallergie, tevens het 25-jarig jubileum van de stichting.

Noot voor de redactie,