Ingezonden persbericht


|Datum | |
|                                           |4 oktober 2010               |
Haagse apothekers informeren ouderen tijdens Actieweek Alcohol & Ouderen Overmatig alcoholgebruik onder ouderen groeiend probleem

Ruim 75 apothekers en 50 winkeliers in zorginstellingen doen mee! Gedurende de Actieweek, die loopt tot en met 8 oktober, geven 79 Haagse apothekers en 50 winkeliers in zorginstellingen ouderen informatie over een verantwoord alcoholgebruik en de combinatie van alcohol en medicijnen in het bijzonder. Oudere klanten kunnen deze week terecht voor een flyer en een passend cadeau in de vorm van een pillendoosje of brillendoekje. Verantwoordelijk wethouder Baldeswingh van Volksgezondheid: "De rol van de apothekers en winkeliers in deze campagne is van groot belang. Zij kennen hun klanten en zijn daarom de juiste partij om hen te informeren over de risico's van alcohol, met name in combinatie met medicijngebruik."

Alcohol en ouderen
Bij ouderen heeft alcoholgebruik meer gevolgen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid dan bij volwassenen. In tien jaar tijd is bij de verslavingszorg het aantal hulpvragen van ouderen met een alcoholprobleem gestegen met 130%.

Wat is verantwoord alcoholgebruik?
Veel ouderen drinken dagelijks, terwijl het advies is om twee dagen in de week geen alcohol te drinken. Daarbij geldt voor vrouwen de richtlijn van maximaal 1 standaardglas per dag en voor mannen twee. Op dit moment gebruikt 10% van de vrouwen meer dan drie glazen per dag, bij mannen is dit bijna 20%.

Campagne Frisse Blik op Alcohol
De gemeente Den Haag voert sinds 2008 succesvol campagne voor verantwoord alcoholgebruik: 'Den Haag, een Frisse Blik op alcohol'. De campagne is opgezet in samenwerking met vertegenwoordigers uit het onderwijs, de horeca, de sector sport en de ouderenzorg. Stoppen met drinken is niet het doel: het gaat om verantwoord omgaan met alcohol om negatieve effecten op de gezondheid en de samenleving te voorkomen.

Kijk op www.frisseblikopalcohol.nl voor meer informatie over de campagne en activiteiten in dit najaar.

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie) en foto's op hogere resolutie: Manon van Stein: 06-14002344 manon.van.stein@pcvs.nl.


---- --