Ingezonden persbericht



---



Arnhem, 1 oktober 2010

GELDERSE WACHTLIJSTPOLITIE PRIJST HULPVERLENERS IN JEUGDZORG

Dat de wachtlijsten binnen de jeugdzorg in Gelderland zo klein zijn geworden, is voor een groot deel te danken aan de extra inzet van de hulpverleners en door andere manieren van werken. Beide zijn mogelijk gemaakt door extra geld van de provincieDat concludeert de Gelderse wachtlijstpolitie in haar derde en laatste rapport, dat donderdag 30 september is aangeboden aan de gedeputeerde Hans Esmeijer. In het rapport staat ook dat er "zeer grote stappen zijn gezet" binnen de provinciaal gesubsidieerde jeugdzorg. Daarbij gaat het niet alleen om de cijfers, maar ook om de werkwijze en aanpak binnen de jeugdzorg, zoals snellere indicatie en het direct na de indicatie starten van een vorm van hulp.

In vergelijking met haar eerste rapport in 2008 constateert de wachtlijstpolitie flinke verbeteringen. Niet alleen zijn de wachtlijsten, zeker in vergelijking met andere provincies, fors afgenomen, ook zijn de wachtlijstcijfers in hun geheel betrouwbaarder geworden. Dat de jeugdzorg werkt met netto- en brutowachtlijsten, acht de onderzoekscommissie begrijpelijk maar zij waarschuwt wel voor de verhullende effecten van dit onderscheid.

Preventie
De instroom in de jeugdzorg is gedurende 2010 afgenomen, terwijl het Sociaal-Cultureel Planbureau landelijk een doorgaande groei had voorspeld. Nogal wat gesprekspartners van de onderzoekspolitie gaven aan dat dat vooral komt door de grotere aandacht voor preventie en vroegtijdige hulp. De wachtlijstpolitie acht het nog te vroeg voor deze conclusie, maar onderschrijft wel het grote belang van preventie.

Snelheid
De wachtlijstpolitie hamert ook in dit rapport op het belang van een snelle indicatie. Feitelijk moet elke indicatie binnen drie weken klaar kunnen zijn. Zeker bij de 'zwaardere' gevallen is een snelle indicatie van groot belang.

Initiatief
Gelders gedeputeerde voor jeugdzorg, Hans Esmeijer, riep in 2008 de wachtlijstpolitie in het leven. De wachtlijsten waren toen op hun hoogtepunt en zorgden regelmatig voor negatieve aandacht voor de jeugdzorg. Esmeijer vroeg én kreeg extra geld van Provinciale Staten voor een aanval op de wachtlijsten. Ook wilde hij meer weten over het ontstaan van wachtlijsten. De wachtlijstpolitie moest onderzoek doen naar de achtergronden van de wachtlijsten, naar de betrouwbaarheid van de cijfers en aanbevelingen doen om de wachtlijsten te beperken. De wachtlijstpolitie heeft eerder in 2008 en 2009 gerapporteerd aan Esmeijer. Deze onderzoekscommissie bestaat uit Aart Mosterd, Paul Bottelier en Frank Hordijk.