Unie van Waterschappen

Woensdag, 6. Oktober 2010

Samenwerkingsovereenkomst Nederland - Vietnam

Premier Balkenende en Prime minister Dung van Vietnam hebben op 4 oktober jl. in Brussel hun handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst tussen Nederland en Vietnam op het gebied van klimaatadaptatie en watermanagement.

De overeenkomst vormt de basis voor langjarige bilaterale samenwerking tussen Nederland en Vietnam op het gebied van klimaatadaptatie en watermanagement.

Deltaplan

Een belangrijk onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst is de ondersteuning die Nederland aan Vietnam zal bieden bij het opstellen van een 'deltaplan' voor de rivier de Mekong. De voorzitter van onze eigen Deltacommissie, Cees Veerman, is door Vietnam gevraagd hierin als adviseur op te treden.

Waterschappen leveren bijdrage

Ook andere leden van de Nederlandse deltacommissie en prominenten uit de Nederlandse waterwereld, waaronder de waterschappen, zullen een bijdrage leveren aan het Mekongdeltaplan. De samenwerking die is opgestart tussen Rotterdam en Ho Chi Minh City als het gaat om het klimaatbestendig maken van Ho Chi Minh city maakt onderdeel uit van deze samenwerkingsbijeenkomst.

Water Mondiaal

Vietnam is een van de 5 prioritaire delta's uit het Nationaal Waterplan. De waterschappen zijn als partner aangehaakt bij het programma Water Mondiaal (uitwerking Nationaal Waterplan) en zijn op alle niveaus betrokken bij de verdere uitwerking van de plannen voor de 5 delta's. Voor wat betreft de samenwerking met Vietnam is de verwachting dat in de nabije toekomst een beroep zal worden gedaan op de kennis en kunde van de waterschappen.