Dierendag-actualiteitencollege door Roos Vonk


Het eten en de moraal. Waarom steunt de consument de vee-industrie

NIJMEGEN, 20100928 -- Het Soeterbeeck Programma en universiteitsblad VOX van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseren op dierendag een actualiteitencollege met Roos Vonk over de vraag waarom de consument de vee-industrie steunt. Het actualiteitencollege vindt plaats op maandag 4 oktober 2010 van 12.45-13.45 uur in de hal van het Erasmusgebouw van de Radboud Universiteit Nijmegen, Erasmusplein 1.

De vee-industrie is slecht voor dieren, voor milieu en klimaat. De meeste Nederlanders zijn ertegen. Toch kopen ze vlees uit de vee-industrie, zo houden ze die zelf in stand.

Roos Vonk, hoogleraar Sociale psychologie en initiatiefnemer van www.duurzameveeteelt.nl, betoogt dat ze dat doen omdat mensen ook dieren zijn: het streven naar lust (`lekker') en gemak (dichtbij en goedkoop) wint het meestal van de moraal en van collectieve en lange-termijnbelangen. Omdat iedereen het doet, geeft het niet. Zo vallen ook de banken-, energie- en klimaatcrisis te verklaren.

Roos Vonk pleit ervoor dat mensen op hun eigen morele kompas gaan varen: je hart volgen in plaats van je buik. Goed voor je eigen persoonlijke vrijheid en integriteit, voor de medemens, voor toekomstige generaties, en voor de dieren.

Luca Consoli, filosoof en levensgenieter, spreekt een column uit.

Sprekers van de Radboud Universiteit Nijmegen: prof.dr. Roos Vonk, hoogleraar Sociale psychologie; dr. Luca Concoli, universitair docent Filosofie van de natuurwetenschappen en aanhanger van de Slow food beweging. Dr. Joos van Vugt, historicus en programmamaker bij het Soeterbeeck Programma, is de gespreksleider.

www.ru.nl/sp/eten





Ingezonden persbericht