Gemeente Leudal



Uitnodiging "Dorpen van de Toekomst"

De gemeente Leudal hecht grote waarde aan het verenigingsleven in Leudal. Sterke verenigingen en een goed aanbod voor de inwoners van Leudal zijn belangrijk. In november en december 2009 heeft in het kader van accommodatiebeleid overleg plaats gevonden in onze zestien dorpskernen.

Tijdens deze bijeenkomsten is onder andere gesproken over de veranderende maatschappij en de positie van verenigingen hierin. Ook is toen gesproken over een ondersteunend traject voor verenigingen en instellingen. In de zestien dorpskernen is unaniem aangegeven dat er interesse is in meer informatie over een dergelijk ondersteunend traject.

Rol
In de praktijk blijkt dat veel verenigingen veel energie steken in zaken als het vinden en behouden van vrijwilligers, het bijeen sprokkelen van de financiën en het voldoen aan alle wet- en regelgeving. Daarnaast dwingt een aantal maatschappelijke ontwikkelingen de verenigingen en andere organisaties na te denken over hun rol binnen de gemeenschap. Steeds vaker doet de overheid een beroep op het verenigingsleven om maatschappelijke thema's mee op te pakken. Denk hierbij aan sport voor senioren, overgewicht bij kinderen, buitenschoolse sportaanbod, maar ook het in stand houden en bevorderen van de leefbaarheid.

Het traject `Dorpen van de Toekomst' is een manier om verenigingen bij dit proces te ondersteunen. "Dorpen van de Toekomst" betreft een aantal opeenvolgende bijeenkomsten voor alle verenigingen in Leudal. Deze bijeenkomsten worden georganiseerd door de gemeente en het Huis voor de Sport. Er is bewust gekozen om ook verenigingen van buiten de sport uit te nodigen omdat juist de samenwerking tussen verschillende partijen mogelijkheden geeft tot verlichting van het verenigingswerk, het opzetten van nieuwe initiatieven, het stimuleren van de leefbaarheid en het verbeteren van het voorzieningenniveau in Leudal. Een vertegenwoordiging van uw vereniging mag dan ook niet ontbreken. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Bijeenkomsten
Tijdens de eerste bijeenkomsten willen wij u meer informatie geven over het doel en de werkwijze rondom de `Dorpen van de Toekomst'. Ze vinden plaats op:
o 4 oktober 2010 in gemeenschapshuis "De Mortel" in Ittervoort voor de verenigingen in de dorpen Ittervoort, Neeritter, Grathem, Hunsel, Haler, Kelpen-Oler en Ell;
o 6 oktober 2010 in gemeenschapshuis "In d'n Haammaeker" in Neer voor de verenigingen in de dorpen Neer, Buggenum, Nunhem, Haelen en Horn en o 7 oktober 2010 in Cultureel Centrum "De Zaal" in Heythuysen voor de verenigingen in de dorpen Heythuysen, Baexem, Roggel en Heibloem

De bijeenkomsten starten telkens om 19.30 uur. Alle door de gemeente gesubsidieerde verenigingen ontvangen nog een schriftelijke uitnodiging, de niet door de gemeente gesubsidieerde verenigingen zijn bij deze van harte uitgenodigd.