Ingezonden persbericht


Persbericht

Oudeschild (Texel), 21 september 2010

2009 winnaar Texels Bock gaat in herfst opnieuw voor hoofdprijs 'Lekkerste bokbier van Nederland' Bierliefhebbers verheugen zich op nieuw bokbierseizoen in Nederland

Vanaf maandag 4 oktober gaat het er weer om spannen in de Nederlandse bierwereld. Dan opent het officiële bokbierseizoen 2010. Kenners en liefhebbers buigen zich vanaf dat moment over de nieuwe kwaliteitsbrouwsels. Vrijwel alle brouwerijen hebben dit typisch Nederlandse speciaalbier in hun assortiment. In tal van plaatsen in Nederland worden speciale proeverijen, bockentochten en wedstrijden gehouden. Vorig jaar won De Texelse Bierbrouwerij uit Oudeschild de belangrijkste consumentenverkiezing op het gebied van speciaalbier. Texels Bock van de kleine ambachtelijke brouwerij mag zich al bijna een jaar lang 'Lekkerste bockbier van Nederland 2009' noemen. En ook dit jaar gaat De Texelse Bierbrouwerij weer voor de hoofdprijs, onder meer op het 33e PINT Bokbierfestival in de Amsterdamse Beurs van Berlage dat plaatsvindt op 29, 30 en 31 oktober.

Bokbier is een van de meest gedronken Nederlandse speciaalbieren. Er worden lentebokbieren gebrouwen, maar het is vooral een typisch 'herfstbier' dat lang wordt gelagerd. Door deze periode van totale rust in het rijpingsproces, wordt de smaak van het bier verdiept en geïntensiveerd. Herfstbokbier is dus een echt seizoensbier, dat alleen in de periode oktober-februari verkrijgbaar is, waarbij de piek van het seizoen in oktober en november ligt. Sinds 2009 wordt bokbier verkocht vanaf de eerste maandag van oktober.

Bokbier is bij uitstek een 'kennersbier': niet alleen draait al sinds 1978 het grootste bierfestival van Nederland om dit biertype, ook op tal van kleinere bier-evenementen en -wedstrijden staat bokbier centraal. In Nederland worden er onder meer bokbier-evenementen georganiseerd in de Zaanstreek, Gelderland, Noord-Brabant en Amsterdam.

Eén van de meest bijzondere bokbieren van ons land komt overigens uit Texel, waar de Texelse Bierbrouwerij sinds 1999 jaarlijks het Texels Bock op de markt brengt. De bekroning van jarenlang ambachtelijk brouwen volgde in 2009 met de prijs Lekkerste Bockbier van Nederland. Texels Bockbier is in heel Nederland verkrijgbaar bij de Mitra slijters en diverse onafhankelijke slijterijen. In Noord-Holland is Texels Bock ook te koop bij Deen Supermarkten, evenals in veel horecagelegenheden.