Gemeente Zwartewaterland


Archeologisch onderzoek Markt en Hofstraat Hasselt

Bestratingswerkzaamheden uitgelezen kans

Vanaf 4 oktober 2010 vinden er werkzaamheden plaats op de Markt en in de Hofstraat in Hasselt. De bestrating wordt verwijderd en opnieuw aangebracht. Dit is een uitgelezen kans om een archeologisch onderzoek uit te voeren op deze locaties. Dit onderzoek is van belang voor de ontwikkeling en geschiedenis van Hasselt.

De Hofstraat heeft op de Archeologische Waardenkaart gemeente Zwartewaterland een archeologische waarde van 100 %. Dit betekent dat er altijd een vorm van archeologisch onderzoek noodzakelijk is.

Archeologisch onderzoek
Dat er in de Hofstraat en op de Markt grote kans bestaat op de aanwezigheid van archeologische sporen is gebaseerd op eerdere waarnemingen en opgravingsresultaten in de omgeving. De opgraving op het Burgemeester Royerplein in 1991 heeft uitgewezen dat dit deel van de stad op een rivierduin ligt. De oudste sporen op dit rivierduin getuigen van bewoning rond 1200.
Door eerdere bodemingrepen kunnen in de Hofstraat echter archeologische waarden verloren zijn gegaan. Daarom is er gekozen voor archeologische begeleiding De graafwerkzaamheden worden gestaakt als er belangrijke vondsten worden gedaan waarna de archeoloog de sporen vastlegt. Vervolgens gaan de werkzaamheden weer verder.
Op de Markt gaan de archeologen zelf aan de slag. Dit zogenoemde Inventariserend Veldonderzoek (IVO) bestaat uit het graven van een proefput en een documentatie van de archeologische sporen.

Werkzaamheden markt
De werkzaamheden op de Markt bestaan uit het verwijderen van de bestrating, het uitvoeren van archeologisch onderzoek (van 4 tot 15 oktober) en het weer aanbrengen van de bestrating. Tegelijkertijd wordt een deel van de riolering in de Hofstraat vervangen. De werkzaamheden nemen circa 8 weken in beslag. Gedurende deze periode zijn de Markt en de Hofstraat afgesloten voor al het verkeer. Ook de Nieuwstraat wordt eenmaal afgesloten in verband met het aansluiten vanhet riool. De exacte datum wordt ter plekke bekend gemaakt.
Horecagelegenheden en winkels zijn door middel van voetgangersschotten zoveel mogelijk bereikbaar.