Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 29 september 2010

Hollandse Waterlinie inspiratiebron voor Europese Landschappen

Van 4 t/m 6 oktober komen ruim 80 ondernemers en vertegenwoordigers van Nationale Landschappen uit 5 verschillende landen naar Nederland om zich te laten inspireren door de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). Het thema Sense of place - de beleving van de omgeving- staat centraal in de 3-daagse internationale uitwisselingsbijeenkomst. Door excursies, workshops, presentaties én diverse veldbezoeken laat het Nationaal Project NHW zien hoe de cultuurhistorie kan helpen bij toeristische productontwikkeling en marketing van een Nationaal Landschap.

Het Nationaal Project Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) is sinds 2008 actief in een Europees samenwerkingsproject COLLABOR8. Via dit project wordt kennis uitgewisseld met Nationale Landschappen in Engeland, Wales, België, Ierland en Nederland. Dit met het doel de economische betekenis van de gebieden te vergroten door de ondernemers beter met elkaar te laten samenwerken. Culturele identiteit (the sense of place) vormt het bindende element voor ondernemers. In de NHW is in twee jaar tijd een ondernemersnetwerk opgericht dat sinds dit jaar diverse Linieproducten op de markt brengt, zoals fortengolf, fietsmandje.nl of een waterliniefestival op een fort. Door voldoende 'productaanbod' te hebben in een Nationaal Landschap kan toerisme, recreatie en ondernemerschap een langdurige positieve bijdrage leveren aan de instandhouding. En door het stimuleren van samenwerking tussen forten, kastelen en (recreatie)ondernemers, ontstaan de meest creatieve arrangementen en publieksproducten.

PROGRAMMA
Op maandag start de uitwisselingsbijeenkomst op het Liniecentrum bij Fort Vechten. In de middag beleven de partners per fiets in groepen het landschap en cultuurhistorische elementen van de Linie via het door ondernemers ontwikkelde product Fietsmandje. In de avond is er een diner op Fort aan de Klop waar ook de Linie-documentaire 'Getuigenverhalen' wordt getoond. Op dinsdag gaan de deelnemers naar Fort Altena. Middels een 3-tal workshops leren de partners wat identiteit nu eigenlijk is, hoe je dit creëert en inzet met uiteindelijk doel dat de partners voor elkaar een 'sense of place product' maken. In de middag staat de Vesting3hoek op het programma met bezoek aan vestingstad Woudrichem en Slot Loevestein, waar ook het afsluitende diner plaatsvindt. Op woensdag start de dag op Fort Werk IV in Bussum met creatieve workshops en eindigt het uitwisselingsprogramma op forteiland Pampus.

NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie die is aangelegd tussen 1815 en 1940 en die loopt van Muiden tot aan de Biesbosch. De Linie bestaat uit 46 forten en vijf vestingsteden en wordt verbonden door in totaal 1000 militaire en waterbouwkundige objecten en het omliggende open landschap. De NHW is een Nationale Landschap, aangewezen als grootste Rijksmonument van Nederland en staat op de voorlopige nominatielijst van UNESCO Werelderfgoed. Het Nationaal Project, waarin veel publieke en private partijen samenwerken, heeft als doel om dit typisch Nederlandse landschap met militaire bouwwerken en omliggen landschap te behouden. Daarnaast wordt het ook verder ontwikkeld door nieuwe functies aan de objecten en het omliggende gebied te geven.

COLLABOR8

De Europese Commissie is in 2007 gestart met INTERREG IV, een vierde subsidieronde (2007-2013) voor grensoverschrijdende en transnationale samenwerking tussen organisaties in EU-lidstaten. Het programma INTERREG IVB NWE biedt organisaties in Noordwest-Europa de mogelijkheid samen te werken op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling, economische vooruitgang en milieu. INTERREG IV is vooral bedoeld om de economische en sociale samenhang in de Europese Unie (EU) te verstevigen. De landen uit de EU willen dat hun gezamenlijke ruimte zich duurzaam ontwikkelt en dat de kwaliteit ervan verbetert. In COLLABOR8 werkt de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen met het Veemarktkwartier in Tilburg, Meetjesland en de Merode (België), Merthyr Tydfil en Brecon Beacons National Park (Wales), South Kerry (Ierland), South Downs en Cornwall (Engeland).


---