Ingezonden persbericht


Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie

PERSBERICHT

Meer dan helft peloton tegen afschaffing 'oortjes' Opvallende resultaten KNWU-onderzoek naar communicatieapparatuur

Nieuwegein, 4 oktober 2010 - Meer dan de helft (63%) van de renners en rensters en de begeleiding rondom de wedstrijden is tegen het verbod op communicatieapparatuur tijdens wielerwedstrijden, beter bekend als 'oortjes'. De Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) voerde het onderzoek uit naar aanleiding van het protest van diverse ProTour, Pro Continentale en vrouwen-ploegen tijdens het Nederlands Kampioenschap op de weg op 26 en 27 juni 2010. De UCI besloot op 24 september 2009 communicatieapparatuur in fases te verbieden tijdens wielerwedstrijden. Het NK was de eerste wedstrijd dat dit doorgevoerd werd.

Voor het onderzoek zijn renners en rensters, ploegleiders, bondscoaches, juryleden en prominenten, geïnterviewd. De opvallendste resultaten zijn 63% van de ondervraagden tegen afschaffing van de 'oortjes' is. Veiligheid van peloton, begeleiding en toeschouwers vormt een van de duidelijkste oorzaken voor die mening. De ondervraagden vinden ook dat een verbod op de communicatieapparatuur de professionalisering binnen de sport niet ten goede komt.

Ploegleiders vinden daarnaast ook dat coaching een belangrijke taak is van een ploegleider. Coaches kunnen bij andere sporten immers ook het team coachen. Zonder 'oortjes' is daar geen mogelijkheid toe. Verder is duidelijk geworden dat jury, in de wedstrijden verreden zonder 'oortjes', beter moet voorzien in de noodzakelijke informatie, zoals gevaarlijke situaties, tijden van voorsprong, betrokken renners bij valpartijen, materiaalschade en dergelijke.

Noot voor de redactie: (