Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Gouda, 4 oktober 2010

Sfeervolle winterevenementen in Gouda

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Donkere dagen, ijzige kou, gezellige lichtjes, mooie kleuren, knerpend ijs, samen met een warm drankje rond het vuur. December is vanaf 14 december de maand van de sfeervolle winterevenementen in Gouda. Na "Gouda bij Kaarslicht", dat op 14 december aanstaande voor de 55ste keer wordt gehouden, zal het centrum van de stad vanaf vrijdag 17 december tot en met 9 januari aanstaande weer volop in de schijnwerpers staan.

Gouda bij Kaarslicht

Gouda bij Kaarslicht is een indrukwekkend lichtfeest. Het oude centrum van de stad zal op dinsdagavond 14 december verlicht worden door brandende kaarsen. Vanaf 19.00 uur zullen 1.500 kaarsen branden achter de ramen van het beroemde stadhuis op de Markt. Ook de panden er om heen worden verlicht door honderden kaarsen.

Duizenden bezoekers scharen zich rond de boom; met elkaar worden kerstliederen gezongen, de burgemeester leest het kerstverhaal en de lichtjes in de boom uit Noorwegen, worden ontstoken.

Maar niet alleen 's avonds is Gouda in kerstsfeer. Vanaf 12.00 uur kunt u genieten van optredens, concerten, uitgezette wandelingen en kunt u alle musea gratis bezoeken. Kortom u kunt zich laten verrassen in straten en steegjes, op pleinen, in gebouwen en kerken.

Gouda bij Kunstlicht

Tijdens de eerste edities van Gouda bij Kunstlicht werd de voorzijde van het monumentale Goudse Stadhuis ingekleurd en verlicht door de Franse kunstenaar Patrice Warrener. De eerste editie in 2004 haalde direct het NOS journaal. Sindsdien werd er ieder jaar veel aandacht aan het Goudse lichtkunstproject gegeven zowel op televisie als in kranten en tijdschriften.

In 2008 werden voor het eerst ook de zijkanten geprojecteerd. Dit was een statische projectie die niet mee veranderde met de voorkant van het gebouw.

Vanwege de grote aantrekkingskracht en het unieke karakter van dit evenement is vanaf vorig jaar een plan opgesteld om het evenement de komende jaren flink door te laten groeien. Organisatieburo Grand Canyon is hierin de initiatiefnemer en verantwoordelijk voor de volledige organisatie.

Het eerste resultaat was spectaculair! Met behulp van Pani projecties, een soort reuze diaprojectoren, werd het Stadhuis getransformeerd in verschillende taferelen. Verschil met Warrener was dat er meer gebruik wordt gemaakt van abstracte beelden. Tevens werden alle zijden wisselend geprojecteerd en liep het project voor het eerst de volledige kerstvakantie door, van 10 naar 17 dagen!

Tijdens Gouda bij Kunstlicht 2010 worden er wederom vier zijden nieuwe wisselende projecties op het monumentale Goudse Stadhuis geprojecteerd, waardoor het monumentale gotische stadhuis keer op keer een totale transformatie ondergaat. Ook heeft de organisatie een spectaculaire verrassing in gedachte die je niet mag missen!

Naast de sfeervolle uitlichting van het monumentale Goudse Stadhuis staan er in deze weken nog een aantal evenementen in het kader van 'Gouda bij Kunstlicht' op het programma.

Goudse Glazen Uitgelicht, Sint Janskerk

Naast het Goudse stadhuis worden ook de beroemde, gebrandschilderde ramen van de Sint-Janskerk uitgelicht. Normaal gesproken zijn de Goudse Glazen het beste overdag vanuit de kerk te bewonderen. Twee weken in het jaar kan dat ook van buitenaf.

De Goudse IJsbaan

Organisatieburo Grand Canyon verzorgt dit jaar voor de zesde keer op de Goudse Markt een echte ijsbaan van 540 m² met knerpend ijs. De Goudse IJsbaan is een uniek evenement dat ruim drie weken duurt. De baan brengt sfeer op de bijzondere Markt en enthousiasme teweeg bij alle lagen en leeftijden van de Goudse bevolking. Voor veel gezinnen en bedrijven is de Goudse IJsbaan een vast onderdeel van de winteractiviteiten.

Aan de zijkant van De Goudse IJsbaan ligt een overdekt, verwarmd winterterras waarop na het schaatsen of tijdens de 'dweil' wordt genoten van oer-Hollandse Koek en Zopie zoals warme chocolademelk met slagroom, gevulde koeken en glühwein.

Winterevenementen in Gouda

Rondom deze vier winterse topevenementen zijn er ook diverse nieuwe initiatieven die het bezoeken meer dan waard zijn. Alle verschillende organisaties zijn al volop bezig met de voorbereidingen van de diverse winterevenementen in Gouda en kijken weer uit naar een warme en sfeervolle decembermaand!



Ingezonden persbericht