Bont voor Dieren


--- PERSBERICHT---

DIERENDAG-OPROEP AAN CHRISTENUNIE: 'STEUN NERTSENFOKVERBOD'

Bont voor Dieren: 'Belofte maakt schuld!'

Amsterdam, 4 oktober 2010 (Dierendag) - Na een oproep van Bont voor Dieren hebben verontruste burgers in korte tijd al ruim 1.000 brandbrieven verstuurd aan de senatoren van de ChristenUnie. In de brief worden de Eerste Kamerleden van deze partij opgeroepen om vóór een wettelijk verbod op het fokken van nertsen te stemmen. Morgen vindt in de Eerste Kamer namelijk het debat plaats over een verbod op de nertsenfokkerij. De ChristenUnie heeft altijd aangegeven vóór een verbod te zijn, maar dreigt nu toch het wetsvoorstel te torpederen. Ten koste van vijf miljoen vergaste nertsen per jaar. Bont voor Dieren doet op deze Dierendag een oproep aan burgers om via www.bontvoordieren.nl de brandbrief te mailen aan de Eerste Kamerleden van de ChristenUnie.

Nadat de Tweede Kamer zich eerder al vóór een nertsenfokverbod uitsprak, is morgen het woord aan de Eerste Kamer. In de Eerste Kamer is een principiële meerderheid voor een verbod. De cruciale stem komt echter van de ChristenUnie. Deze partij heeft altijd aangegeven vóór een verbod te zijn, onder meer bij monde van partijleider André Rouvoet. De Eerste Kamerfractie van de ChristenUnie gaf echter aan dat de afbouwtermijn voor de fokkers (aanvankelijk tot 2018) verlengd moest worden. Het wetsvoorstel is daarop door de indieners ingrijpend aangepast: middels een novelle werd de afbouwtermijn verlengd tot 2024. De Tweede Kamer heeft zich neergelegd bij de eis van de ChristenUnie voor deze aanzienlijke verlenging van de afbouwtermijn. Desondanks dreigt de ChristenUnie-fractie het wetsvoorstel alsnog te torpederen.

Claudia Linssen, directeur Bont voor Dieren: 'De ChristenUnie heeft eerder aangegeven de nertsenfokkerij te willen stoppen, zeker als de afbouwtermijn zou worden verlengd. Belofte maakt schuld. Mocht de ChristenUnie desondanks haar woord niet houden, dan zijn dat niet de normen en waarden die wij verwachten van een partij die 'ethiek' en 'groen' altijd hoog in haar vaandel heeft staan.'

Bont voor Dieren wijst erop dat de afbouwperiode een ruime tijd biedt aan nertsenfokkers om hun investeringen af te schrijven: 'De overgangstermijn is gebaseerd op een fair balance tussen algemeen belang en het belang van de ondernemers.'

In de brandbrief wordt er verder op gewezen dat de parlementair advocaat (die op verzoek van de Tweede Kamer het wetsvoorstel heeft getoetst) heeft geoordeeld dat de nertsenfokkers konden voorzien dat hun bedrijfstak zou worden verboden, desondanks heeft men de bedrijven fors uitgebreid en is er dus sprake van ondernemersrisico.

Achtergrond
In Nederland worden jaarlijks bijna 5 miljoen nertsen vergast. Hiermee is dit land de derde producent van nertsenbont ter wereld. De verwachting is dat van een Nederlands verbod een olievlekwerking uitgaat en steeds meer landen een verbod instellen. Kroatië, Oostenrijk en Groot-Brittannië hebben al zo'n verbod; andere landen zijn er ook mee bezig. Bont voor Dieren voert mede namens de Dierenbescherming campagne voor een fokverbod.

Nertsen zijn ook na honderd jaar gevangenschap nog niet gedomesticeerd. Dit werd in 2007 bevestigd door onderzoek van Wageningen UR in opdracht van het ministerie van LNV. Nertsen in fokkerijen hebben nog steeds dezelfde eigenschappen als nertsen in het wild. Dat betekent dat ze nooit wennen aan het leven op een bontfokkerij. Recent opinieonderzoek toonde bovendien wederom aan dat een meerderheid van de bevolking (77,3%) achter een verbod op de nertsenfokkerij staat.