Metaalunie

PERSBERICHT

Nieuwegein, 4 oktober 2010

Politiek Forum Koninklijke Metaalunie roept op tot daadkracht: 'Knuffelen mkb-metaal omzetten in oplossen mkb-problemen'

'Het in de media bijna doodknuffelen van het mkb-metaal door politici is niet meer genoeg. Het is tijd dat 'het hart op de goede plek' gaat leiden tot concrete oplossingen van problemen'. Aldus Metaalunievoorzitter Michaël van Straalen tijdens het Politiek Forum 2010 van de Koninklijke Metaalunie afgelopen vrijdag in Nieuw-Vennep tijdens het TechnoEvent bij de Kverneland Group. Met deels als inzet het regeerakkoord en met oor voor de door aanwezige ondernemers aangekaarte problemen, vond een aantal discussies plaats tussen Tweede Kamerleden van oppositie- en (toekomstige) regeringspartijen. Onderwijs, innovatie, en oprukkende woningbouw waren o.a. daarbij de thema's.

Werkbezoek bij Kverneland Group
Het Politiek Forum werd gecombineerd met een werkbezoek van de Tweede Kamerleden Kees Verhoeven (D66), Sharon Gesthuizen (SP) en Erik Ziengs (VVD) en Haarlemmermeers' wethouder Nederstigt aan Kverneland Group Nieuw-Vennep BV. Kverneland Group is een innovatieve producent van landbouwwerktuigen. "Het bedrijf is met acht productievestigingen, 15 verkoopmaatschappijen en een netwerk van importeurs en dealers één van de grootste fabrikanten van landbouwwerktuigen ter wereld", aldus director Peter Scherpenisse. Bij het bedrijf werken ongeveer 160 medewerkers die onlangs het honderdjarig bestaan van het bedrijf gevierd hebben. Het werkbezoek werd gevolgd door het Politiek Forum dat plaatsvond in de hal waar net het succesvolle TechnoEvent 2010 was afgesloten. Op TechnoEvent presenteren innovatieve technische bedrijven hun producten en maken jongeren kennis met technische hoogwaardige bedrijven uit hun regio waardoor zij meer zicht krijgen op hun carrièremogelijkheden.

Felle discussie over innovatiegelden
Tijdens het Politieke Forum gaven de Tweede Kamerleden hun visie op het industriebeleid en het kersverse regeerakkoord. Dit leidde gelijk tot een felle discussie. Sp'er Gesthuizen en D66'er Verhoeven verweten VVD'er Ziengs dat het lijkt alsof het nieuwe kabinet veel geld steekt in innovatieregelingen, maar dat het tegendeel waar is. "Er is in feite gekozen voor bundeling van regelingen door te snijden", vond Verhoeven. Gesthuizen merkte op dat 'de coalitie kiest voor het terugschroeven van specifiek beleid naar generieke regelingen.' Ziengs bestreed dit door te stellen dat regelingen voor het mkb uitgebreid zullen worden en er genoeg budgetten voor innovatie zullen zijn. Op het gebied van aanbesteden vonden de politici elkaar wel. Gesthuizen, Verhoeven en Ziengs concludeerden samen dat de drempel voor het mkb om mee te dingen in (overheids)aanbestedingen te hoog is. Het stapelen van opdrachten zou alleen toegestaan moeten zijn als de aanbesteding toegankelijk blijft voor het mkb, vonden ze. Ook de regeling deeltijd-WW kwam ter sprake. Die heeft Kverneland Group veel geld gekost in een heel moeilijke periode. " Wat slaan we door als overheid!", reageerde Ziengs hierop ontstemd. Etienne Genefaas, voorzitter Metaaluniedistrict Noordwest schetste de politici de problemen en kansen op het gebied van onderwijs, arbeidsmarkt, innovatie en export. Metaalunievoorzitter Michaël van Straalen gaf de politici een dringende boodschap mee. "Het mkb lijkt door alle politici te worden geknuffeld. Maar we moeten nu wel een stap verder zetten en dat geknuffel concreet terugzien in daden", aldus Van Straalen.

Fotobijschrift: Vlnr. Kees Verhoeven (D66), Sharon Gesthuizen (SP) en Erik Ziengs (VVD). Op de voorgrond links gespreksleider Gert Jan Jansen met rechts naast hem Haarlemmermeer wethouder John Nederstigt (Foto: Sander van der Torren).

De Koninklijke Metaalunie is met ruim 13.000 leden de grootste organisatie voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in de metaal. De leden hebben samen een omzet van 20 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan ruim 150.000 mensen.