Ingezonden persbericht


maandag 4 oktober 2010

Nieuwe publicatie:

Burgernet en andere vormen van burgerparticipatie
in de veiligheid

Het bevorderen en behouden van veiligheid in onze samenleving is een kernopgave van de overheid, maar ook instellingen, bedrijven en burgers hebben daaraan een wezenlijke bijdrage te leveren. In deze 'gedeelde verantwoordelijkheid voor veiligheid' neemt burgerparticipatie een belangrijke plaats in. Een concreet voorbeeld daarvan is Burgernet: een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Na een positief beoordeelde pilot heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties begin 2010 besloten tot een gefaseerde invoer van Burgernet in het hele land.

Op 3 juni 2010 organiseerde de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie (SMVP) in nauwe samenwerking met het Landelijk Programmabureau Burgernet de conferentie 'Burgernet en andere vormen van burgerparticipatie in de veiligheid'. Tijdens deze conferentie was er uitgebreid aandacht voor deze landelijke uitrol, maar ook voor de andere vormen van burgerparticipatie in de veiligheid. In deze bundel is een weerslag van het congres te vinden. De bundel geeft een boeiend overzicht van de huidige initiatieven, actuele ontwikkelingen en de potenties voor de toekomst. Een must om te lezen voor eenieder die geïnteresseerd is in wat burgerparticipatie op het gebied van veiligheid kan bijdragen.

Pieter Deelman, directeur SMVP en Klaas Stuive, landelijk programmamanager Burgernet bekijken in hun inleiding burgerparticipatie vanuit historisch perspectief en geven een beeld van de huidige en toekomstige ontwikkelingen. Na een algemene inleiding zijn de bijdragen van de inleiders Dick Schoof, directeur-generaal Veiligheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Evelien Tonkens, hoogleraar Actief Burgerschap aan de Universiteit van Amsterdam, Stoffel Heijsman, korpschef regiopolitie Utrecht, Lucas Meijs, hoogleraar Strategic Philantropy, volunteering civil society and businesses aan de Rotterdam School of Management/Erasmus Universiteit, Frits Vlek, programmadirecteur Politie en Wetenschap en Peter Rehwinkel, burgemeester van Groningen en voorzitter Raad van Toezicht Burgernet te vinden. Ook zijn de verslagen van de acht workshops er in opgenomen.

U kunt dit boek verkrijgen bij het bureau van de SMVP of bestellen via onze website (www.smvp.nl). De kosten per stuk bedragen ¤ 14,95 (exclusief verzendkosten en 6% BTW).