Gemeente Utrecht

2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
124 Vragen van de heer J.J. Rijpma en de heer S. de Vries (ingekomen 4 oktober 2010)

In de NRC Next van 29 september jongstleden staat een artikel over de huisvesting van buitenlandse studenten in Nederlandse studentensteden. De kwaliteit van deze huisvesting is vaak sterk onder de maat en de huurprijzen liggen schrikbarend hoog.

Ook de huisvesting in Utrecht is onder de loep genomen. De Stichting Studentenhuisvesting (SSH) biedt internationale studenten, via Short Stay Solutions, gemeubileerde woonruimte aan tijdens het verblijf in Nederland. Ook de kwaliteit van deze woonruimte laat vaak te wensen over. Daarnaast zijn de huurprijzen erg hoog (rond de 400 euro voor een gemeubileerde kamer). De studenten maken geen aanspraak op huurbescherming en krijgen teveel betaalde euro's aan gas, water en licht niet terug.

Reeds in 2008 heeft de Universiteitsraad, USF Studentenbelangen, ESN Utrecht en AIESEC Utrecht het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht in een brandbrief opgeroepen om werk te maken van misstanden bij de verhuur van kamers aan internationale studenten (zie voor een opsomming van de klachten bijlage 1). Naar nu blijkt, bestaan deze problemen twee jaar na dato nog steeds. Het Ministerie van Onderwijs laat in het artikel weten het belangrijk te vinden dat buitenlandse studenten naar Nederland komen voor de versterking van het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek in Nederland. De fracties van de VVD en GroenLinks delen deze mening en vrezen voor het internationale imago van Utrecht als studentenstad.

De fracties hebben daarom de volgende vragen aan het College:


1. Bent u bekend met het artikel uit de NRC Next van 29 september jongstleden?
2. Deelt de gemeente Utrecht de mening van het Ministerie van Onderwijs dat buitenlandse studenten bijdragen aan de kwaliteit van het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek in Utrecht?
3. Bent u het met de fracties van de VVD en GroenLinks eens dat het voor het imago van Utrecht als internationale studentenstad zeer slecht is als huisvesting voor gaststudenten op deze manier is geregeld?
4. Zo ja, wat bent u bereid om op korte termijn als gemeente te doen om te bevorderen dat er kwalitatief hoogstaande en betaalbare huisvesting voor internationale studenten komt?
5. Buitenlandse studenten hebben weinig tot geen ruimte voor vrije keuze als het om huisvesting gaat. Ziet het college mogelijkheden om de keuzevrijheid voor buitenlandse studenten te vergroten? Zo ja, welke?

---- -- Nota Universiteitsraad
UR nummer

08/062

Aan Van Onderwerp Status Behandeling in

: : : : :

Universiteitsraad Universiteitsraad, AIESEC Utrecht, USF Studentenbelangen en ESN Utrecht Huisvesting Internationale Studenten Ter kennisname

Kern van de inhoud

Verzoek aan de universiteitsraad

UR 08/062

Huisvesting Internationale Studenten

26 februari 2008

Achtergrond De Universiteitsraad, USF Studentenbelangen, ESN Utrecht en AIESEC Utrecht staan in het kader van huisvesting voor internationale studenten samen voor de kwaliteit van het verblijf van deze studenten in Utrecht. De afgelopen jaren is door ons de woonsituatie van internationale studenten in Utrecht geïnventariseerd en zodoende hebben wij ons hiervan een goed beeld kunnen vormen. Gezamenlijk zijn wij van mening dat de woonsituatie van de internationale studenten in Utrecht niet optimaal is. Verbetering is in onze ogen wenselijk. De voornaamste problematiek van internationale studenten aangaande hun huisvesting zijn: Te hoge huurprijs; Er wordt op dit moment door de SSH voor Short Stay kamers een veel te hoge huurprijs gerekend. Internationale studenten betalen 370 tot 695 euro per maand. Daarnaast is er ook sprake van onduidelijkheid over de opbouw van de huurprijs van Short Stay huisvesting. Aan de Short Stay kamers zijn extra kosten verbonden, bijvoorbeeld voor meubilering en schoonmaak. Het is onbekend hoeveel de SSH rekent voor deze bijkomende kosten. Kwaliteit van de huisvesting; De kwaliteit van de kamers voor internationale studenten moet gewaarborgd worden. In onze ogen zou de Universiteit Utrecht hier beter op moeten waken. Zo zijn er veel klachten geweest over de kwaliteit van de huisvesting op de Beneluxlaan. Er moet sprake zijn van een goede prijs/kwaliteit verhouding. Locatie; Internationale studenten willen kunnen kiezen waar zij gaan wonen. Op dit moment zijn sommige ontevreden over de locatie van hun kamer. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de locatie Warande in Zeist, omdat dit ver verwijderd is van het centrum van Utrecht. Service; Van internationale studenten wordt regelmatig vernomen dat zij ontevreden zijn over de service die de SSH hen biedt. Ten eerste duurt de behandeling van reparatieverzoeken lang. Daarnaast verloopt de communicatie tussen de internationale student en de SSH stroef, omdat SSH medewerkers de Engelse taal lang niet altijd machtig zijn. Tot slot bestaat er voor internationale studenten geen mogelijkheid om tussentijds naar een andere SSH kamer te verhuizen. Machtspositie SSH; Binnen Utrecht zijn de internationale studenten vrijwel alleen aangewezen op de SSH in hun zoektocht naar huisvesting. In Utrecht ontbreekt het aan een andere grote aanbieder van studentenhuisvesting. Internationale studenten zijn zich vrijwel niet bewust van de mogelijkheid dat zij een kamer bij een particuliere verhuurder kunnen verkrijgen en als dit het geval is, blijkt het erg lastig te zijn.


-


-


-


-

Doel Met dit document willen wij de Universiteit Utrecht een duidelijk beeld geven over de problemen die er spelen bij de huisvesting van internationale studenten. Wij willen dit aandragen met als doel de Universiteit Utrecht handvatten te bieden bij de onderhandelingspositie met de SSH. Wij zouden, namens de internationale studenten, een verbetering willen zien in de prijs/kwaliteit verhouding van Short Stay kamers. De prijs van de kamers is voor internationale studenten het grootste struikelblok. Verbeterpunten Naar onze mening moet de SSH haar Short Stay huisvestingsbeleid voor internationale studenten verbeteren door: prijs van de huisvesting omlaag te brengen en daarmee een meer acceptabele prijs/kwaliteit verhouding realiseren; inzicht te krijgen in de opbouw van de huurprijs van de Short Stay huisvesting; het waarborgen van een goede kwaliteit van de huisvesting; differentiatie van het woningaanbod; toereikende service aan internationale studenten.

UR 08/062

Rol Universiteit Utrecht Als studentenorganisaties in Utrecht zijn wij allen bekend met het beleid ter bevordering van de internationalisering van de Universiteit Utrecht. In dat kader zijn wij van mening dat het zeer belangrijk is, dat de internationale studenten een goed gevoel overhouden aan het verblijf hier in Utrecht. De manier waarop de internationale studenten gehuisvest zijn, heeft vanzelfsprekend grote invloed op het oordeel van hun verblijf in Utrecht. Ter verbetering van de huisvesting van internationale studenten in Utrecht hebben wij hoge verwachtingen van de Universiteit Utrecht. Wij hopen dat de Universiteit Utrecht zich wil inspannen om de positie van de internationale student op dit vlak te bevorderen. Ons inziens kan dit door actie te ondernemen omtrent bovenstaande verbeterpunten. Als grootste afnemer van Short Stay huisvesting van de SSH zijn wij van mening dat de Universiteit Utrecht hierin zeer daadkrachtig kan zijn. Daarnaast vinden wij dat er een nauwkeurige inventarisatie moet komen van de mogelijkheden van huisvesting van internationale studenten buiten de SSH.

Met vriendelijke groet, Ilir Dibrani (Universiteitsraad) Romy de Groot (AIESEC Utrecht) Marjolein Speelziek & Birte Nelen (USF Studentenbelangen) Tom Straeter (ESN Utrecht)

---- --