Budget gezondheidszorg 2011 : een inspanning van 1,1 miljard euro

04/10/2010 16:21

Onafhankelijke Ziekenfondsen-Mutualités Libres

Het Verzekeringscomité stemde deze ochtend een budget voor de gezondheidszorg. Het voorgestelde budget voorziet een inspanning van meer dan een miljard euro ten voordele van de sociale zekerheid. De Onafhankelijke Ziekenfondsen verheugen zich over deze spaarzame reflex van de meerderheid van de actoren in de gezondheidszorg, maar pleiten voor structurele maatregelen, zoals een herziening van de groeinorm.

BRUSSEL, 4 OKTOBER 2010. Iedere eerste maandag van oktober moet het Verzekeringscomité, zoals de wet het voorziet, een voorstel van globaal budget van de gezondheidszorg aan de Algemene Raad bezorgen. Daarbij moet rekening gehouden worden met de wettelijk vastgelegde groeinorm van 4,5%, en het inflatiepercentage, nu geraamd op 1,9%.

Een mager budget

Het voorstel dat de verzekeringsinstellingen (ziekenfondsen) deze morgen ter stemming aan het Verzekeringscomité hebben voorgelegd, probeerde met de beschikbare wettelijke middelen een zo "spaarzaam" mogelijk beleid te formuleren. De gehele beschikbare marge, 1,105 miljard euro, wordt ter beschikking gesteld van het "globaal beheer" om het structurele tekort van de sociale zekerheid te helpen delven. Die 1,1 miljard euro wordt niet door de ziekteverzekering uitgegeven voor de financiering van nieuwe initiatieven.

Iedereen, ook de zorgverstrekkers en ziekenhuizen, zullen de broeksriem moeten aantrekken en "spaarzaam" zijn. Indien er nieuwe maatregelen moeten komen in de gezondheidszorg, moeten deze gefinancierd worden door besparingsmaatregelen binnen de sector. Dit jaar hebben de verzekeringsinstellingen slechts 127 miljoen euro aan nieuwe maatregelen voorgesteld, essentieel om de tariefzekerheid voor de patiënten te verzekeren, en ter compensatie voor 129 miljoen euro aan besparingsvoorstellen gesuggereerd.

Een 'realistische' groeinorm

De Onafhankelijke Ziekenfondsen ondersteunen dit "spaarzame" budgetvoorstel, maar betreuren dat er niet nog verder kan gegaan worden door echte structurele maatregelen te nemen, zoals de verlaging van de wettelijk vastgelegde groeinorm. We creëren door deze 4,5% groeinorm onrealistische marges die het correcte begrotingsplaatje vertekenen. Het is tijd om opnieuw van een realistische begrotingsbasis te vertrekken om een verantwoorde en noodzakelijke groei van de ziekteverzekering te berekenen.

Het voorstel van de verzekeringsinstellingen werd na een eerste stemmingsronde met een voldoende meerderheid aanvaard na een moeilijk en lang debat. De Onafhankelijke Ziekenfondsen verheugen zich over deze budgettaire spaarzame reflex van de meerderheid van de actoren in de ziekteverzekering en hoopt dat ook de overheid deze spaarzaamheid respecteert en de spaarpot van de verzekeringsinstellingen volledig gebruikt voor het globale beheer van de sociale zekerheid.

Xavier Brenez

Directeur-generaal van de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

----

Over de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

De Onafhankelijke Ziekenfondsen groeperen 7 ziekenfondsen: Omnimut Mutualité Libre de Wallonie, Euromut, Freie Krankenkasse, Mutualité Libre Securex, Partenamut Mutualité Libre, OZ Onafhankelijk Ziekenfonds en Partena Onafhankelijk Ziekenfonds.

Met ongeveer 2.000.000 leden, zijn de Onafhankelijke Ziekenfondsen de op twee na grootste verzekeringsinstelling van het land.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen staan garant voor een kwaliteitsvolle dienstverlening in het kader van de verplichte en aanvullende verzekering, aangepast aan de eisen en noden van de huidige maatschappij.

Persverantwoordelijke:

Karima Amrous - Manager externe communicatie

Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

Sint-Huibrechtsstraat 19, 1150 Brussel

Tel. : 02/778.94.33 - Gsm : 0474/32 14 46

E-mail : karima.amrous@mloz.be - website: www.mloz.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel