Ingezonden persbericht


Rotterdam, 4 oktober 2010

PERSBERICHT

Kickoff 33e Europese ontmoeting van Taize 2010 in teken van welkom

In de overvolle kathedraal HH Laurentius en Elisabeth te Rotterdam vond de eerste bijeenkomst plaats voor de 33e Taize ontmoeting, die Rotterdam en nabije omgeving zal doen opleven van 28 december tot en met 1 januari 2011. Reeds nu waren jongeren uit diverse landen aanwezig. Gezang, stilte en gebed kenmerkten de opening van de bijeenkomst.

Eind december worden circa 25.000 jongeren uit heel Europa verwacht om de jaarlijkse Taize ontmoeting bij te wonen. Met hulp van de gemeente en 150 samenwerkende protestantse en katholieke kerken worden deze jongeren gehuisvest in gastgezinnen, scholen en sportlokalen. Tijdens de bijeenkomst deden de broeders van Taize een dringende oproep om bij de huisvesting te helpen, met de jongeren samen te zijn, te bouwen aan vrede en om te getuigen van hoop.

Bijval viel Mgr. A.H. van Luyn ten deel toen hij vertelde, dat hij bij de diocesane bedevaart van vorige week Paus Benedictus XVI om zijn zegen vroeg voor deze bijzondere ontmoeting. Ook in Zagreb bij de jaarlijkse vergadering van de voorzitters van de Europese Bisschoppenconferentie had hij de bisschoppen verzocht om de eigen medewerkers van het jongerenpastoraat aan te sporen de deelname van jongeren uit hun kerkgemeenschap te bevorderen. Bisschop Van Luyn: "Ook de voorbereiding is al een pelgrimstocht van vertrouwen om naar de parochies en de gemeente te gaan en hun medewerking te vragen voor de Taizéontmoeting. Deze is voor ons allen een aansporing om te laten zien dat wij geloven in Jezus Christus en om onze krachten te bundelen en ons geloof te verdiepen." Bisschop Van Luyn wenste de vrijwilligers een goede en creatieve start van de 'Pelgrimage van vertrouwen' toe.

Dominee A. Plaisier, scriba PKN, onderstreepte daarbij het belang van de Taize ontmoeting en ondersteunde de oproep: "Wij zijn immers een land met open grenzen en grote gastvrijheid." Ook Wethouder De Jong, belast met verkeer en vervoer te Rotterdam, zei er met plezier naar uit te kijken om de Europese jongeren over enkele maanden te mogen ontvangen.

Einde persbericht

Noot voor de redactie /