Gemeente Barendrecht

College maakt gedragen keuzes ombuigingen

BARENDRECHT (maandag 4 oktober 2010) - Het college van B&W van Barendrecht heeft definitieve keuzes gemaakt om de gemeente financieel gezond te houden. De voorlopige ombuigingsvoorstellen zijn getoetst aan burgers, verenigingen en maatschappelijke instellingen, en de keuzes van het college worden overwegend gedragen door de Barendrechtse samenleving. Het definitieve voorstel is op een paar punten gewijzigd.

In augustus nam het college een voorgenomen besluit. Na externe raadpleging op grote schaal gaat het definitieve collegebesluit richting de gemeenteraad.

Wijzigingen in het collegevoorstel

Wethouder Bas Nootenboom van financiën somt de wijzigingen ten opzichte van het voorgenomen besluit op.

'Op verzoek van de scholen handhaven we het schoolmaatschappelijk werk, en bezuinigen we in plaats daarvan op hun aangeven op brede school activiteiten. Deze activiteiten gaan nu plaatsvinden op basis van cofinanciering. We korten op de openingstijden van het afvalaanbiedstation, en zetten de hondenpoepzuiger in de wintermaanden minder vaak in. En op het gebied van subsidies hebben we ook een drietal aanpassingen: de afbouw van de subsidie aan de Circusschool vindt op hun verzoek op een andere manier plaats, de subsidie voor de VAC (de Voorlichtings- en Adviescommissie voor de woningbouw) blijft grotendeels gehandhaafd en de subsidie voor Slachtofferhulp laten we geheel staan.' Hij benadrukt het belang van toetsing van de voorstellen: 'Zowel met inwoners, verenigingen, organisaties als adviesraden hebben we overleggen gevoerd, en daar komen waardevolle signalen uit. We hebben ook gemerkt dat het anders denken, waar wij als gemeente onszelf en onze samenwerkingspartners toe o proepen, al op grote schaal plaatsvindt. Er wordt constructief meegedacht, en de ernst van de ombuigingen is voor iedereen wel helder.'

Behandeling in de gemeenteraad

De gemeenteraad bespreekt de ombuigingsvoorstellen en de begroting 2011-2014 in de commissievergadering van 26 oktober. De begrotingsraad vindt plaats op 8 en 9 november.




Gemeente Barendrecht