BirdLife Europa telt meer dan 2,7 miljoen trekvogels

04/10/2010 17:15

Natuurpunt

Mechelen - 4 oktober 2010 - Het voorbije weekend telden 58.000 mensen in 34 landen meer dan 2,7 miljoen trekvogels. De spreeuw werd internationaal het meest geteld. Elk jaar krijgt de vogeltrek extra aandacht tijdens de internationale vogelkijkdagen. BirdLife International, een koepel van natuurverenigingen actief in meer dan 110 landen, is de bezieler. Natuurpunt verzamelde de Belgische gegevens.

Naar goede jaarlijkse gewoonte werd tijdens het eerste weekend van oktober op honderden locaties in Europa, uitgekeken naar de doortocht van onze trekvogels. De zichtbare trek is in de vroege herfst vaak erg spectaculair.

Natuurpunt is de partnerorganisatie van BirdLife in Vlaanderen en bracht tientallen vrijwilligers in stelling om de vogeltrek in kaart te brengen. Van op 46 Belgische telposten werden er op zaterdag 2 oktober 56.736 overtrekkende vogels geteld. (104 soorten). De talrijkste soorten waren vink, zanglijster en graspieper. Er werden ook nog meer dan 3000 boerenzwaluwen geteld en veel roofvogels, waaronder heel wat rode wouwen.

Koen Leysen van Natuurpunt Educatie verzamelt de telgegevens van alle trektelposten. "Het telweekend werd eigenlijk al op vrijdag in gang getrokken door een zeer sterke doortrek van buizerds en andere roofvogels", zegt Koen. Deze buizerds trekken normaal oostelijk van ons door maar de wind blies hen in onze richting. Eén telpost kon er meer dan 400 noteren. Een memorabele dag voor de tellers. "Spijtig genoeg was zaterdag de minste dag van het weekend", stelt Koen, "zaterdag was de lichte regen spelbreker maar op zondag waren de omstandigheden erg gunstig en werden er 160.686 trekvogels geteld."

Spreeuw, wilde eend & meerkoet

De Belgische aantallen werden doorgegeven aan de Slovaakse BirdLife-partner BirdLife Slovakia (SOS) die het geheel coördineert. In Europa werden op 1.065 locaties meer dan 2,7 miljoen trekvogels gezien. De top drie van meest waargenomen vogels was: de spreeuw, de wilde eend en de meerkoet. Spanje bracht de meeste vogelkijkers op de been en in Zweden telde men het hoogste aantal vogels.

De vogeltrek gaat nog enkele weken door. Wil je meer weten download dan de folder met achtergrondinformatie over trektellen op www.natuurpunt.be/trektellen.

Een foto van een boerenzwaluw en een rode wouw kan u downloaden op www.natuurpunt.be/persfoto

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel