Gemeente Barneveld


Breakfast Café rijdt door de Vallei

Op woensdag 6 oktober 2010 rijdt het Food4you Breakfast Café over de Valleilijn. Vijf studenten van Wageningen University overvallen onderweg jongeren niet alleen met ontbijtdrankjes, maar vooral met prikkelende vragen over hun ontbijtgedrag. Bovendien worden tijdens de rit twee burgemeesters en een wethouder verrast met een ongewone ontbijtmenukaart. Daarop geen ontbijthapjes, maar 'ambities in het dagelijks leven', zoals het 'verbeteren van de concentratie' of 'vriendschap'. Hoe kun je die bereiken en welke rol heeft het ontbijt daarin? De rit eindigt op station Ede-Wageningen met de aftrap voor het vierde Food4you Kennisfestival.

Doel van de actie is niet om jongere reizigers bewust te maken van het belang van ontbijten, want dat zijn zij al. Toch slaan zij het eerste dagmaal over. Tussen 1965 en 1991 is het percentage niet-ontbijtende personen gestegen van 14 tot 25 percent, vooral onder jongeren. Gebrek aan tijd om het ontbijt te bereiden en te nuttigen en angst om in gewicht toe te nemen, zijn de belangrijkste redenen om het ontbijt over te slaan. Juist jongeren hebben meer voedingsstoffen nodig. Door het ontbijt over te slaan, staan zij bloot aan extra risico voor overgewicht. Daarom dagen de studenten de jongeren uit zelf met ideeën en oplossingen te komen en die met elkaar te delen. Zo biedt het Breakfast Café jongeren `voer voor discussie' over de noodzaak van het ontbijt voor de gezondheid.
Op 6 oktober rijdt het loungecompartiment van de trein, ingericht als Breakfast Café, met de burgervaders Jos Houben (Barneveld) en Geert van Rumund (Wageningen) en wethouder economie Roel Kremers (Ede) om 7.11 uur van Amersfoort naar Ede-Wageningen (aankomst 7.46 uur) om er te toasten op het ontbijt als goede start van het Food4you Kennisfestival. Daarna rijdt de trein nogmaals heen en terug met de studenten en hun Breakfast Café. Die combinatie rijdt ook op 7 en 8 oktober tussen 7.00 en 9.00 uur. Op donderdag 7 oktober wordt het Breakfast Café ingericht op het Food4you Kennisplein van 14.00 tot 19.00 uur op het terrein van de Sapfabriek in Ede.

Voor meer informatie over het totale programma van Food4you: www.barneveld.nl / Actueel.

Food4you

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl