Persberichten


Volop enthousiasme over deelname aan nieuwe beurs Industry & Automation

Publicatiedatum: 17-11-2009

"Wij zijn al volop bezig met de organisatie van de komende beurs Industry & Automation; 2010 moet voor ons een fris jaar worden...”

Met zo'n elf maanden te gaan is menigeen al volop bezig met hun deelname aan de nieuwe vakbeurs Industry & Automation. De vakbeurs maakt onderdeel uit van de Industriële Week 2010, die van 5 t/m 8 oktober 2010 zal plaatsvinden in Jaarbeurs Utrecht. Enthousiasme over deze beurs kan worden opgetekend uit de mond van Arie van der Steen van Imtech Automation Solutions, Dennis van Booma van PROCENTEC, Theo Poulissen van Saia-Burgess Benelux en Gert-Jan Simon van Wenglor Sensortechniek.

Met Imtech als moederbedrijf richt het onderdeel Imtech Automation Solutions zich specifiek op IT-dienstverlening voor industrie en logistiek, met klanten in de marktsegmenten Bouwmaterialen; Farmacie; Voedingsmiddelen & Veevoeder; Metaal & Aluminium; Olie & Gas; Airports & Logistiek; Water, Energie & Milieu en tenslotte Chemie.
De heer Arie van der Steen, Manager Markt- en Competencecenter Automation Solutions: "Wij bieden automatiseringsoplossingen voor de besturing van productie- en logistieke processen en adviseren onze klanten op het gebied van systeemintegratie en procesoptimalisatie." De toepassing van Manufacturing Execution Systemen (MES) en Management Informatie Systemen (MIS) wordt volgens hem steeds belangrijker. Door steeds strenger wordende wet- en regelgeving en de noodzaak van efficiencyverbetering heeft het management van bedrijven namelijk steeds vaker behoefte aan inzage in de productieprocessen; van grondstof tot en met het geproduceerde product. "Bedrijven moeten vandaag de dag steeds meer produceren met steeds minder mensen, waardoor de arbeidsproductiviteit dient toe te nemen. Dat betekent dat we te maken krijgen met een steeds verder toenemende verhoging van de automatiserings- en integratiegraad van systemen", aldus Van der Steen. "Als je kijkt naar de huidige thema's bij onze klanten, dan zijn dat maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaam produceren, verbeteren van veiligheid, kwaliteit en efficiency, kostprijsreductie en het terugdringen van de energieconsumptie door het inzichtelijk maken van energiestromen, wat naadloos aansluit bij de beurs Industry & Automation. Wij moeten ons gezicht daar dan ook zeker laten zien. Veel van onze thema's voor de beurs zijn bekend: milieu, energie en duurzaam produceren. Wij bieden hier concrete oplossingen voor in de vorm van duurzame automatiseringsoplossingen."

Voor een enthousiaste Dennis van Booma, Directeur van PROCENTEC uit Wateringen, vormen beurzen een belangrijk marketinginstrument. Het bedrijf is volgens hem al volop bezig met de voorbereidingen voor Industry & Automation: "Wij gaan onze stand zo opzetten dat mensen bij ons kunnen binnenlopen voor advies. Op deze manier kunnen zij zien dat ze er niet alleen voor staan. Wij zijn er als bedrijf voor om ze te ondersteunen en op te leiden." PROCENTEC richt zich met haar producten en diensten voor honderd procent op PROFIBUS en PROFINET technologie en vormt het competence center voor Nederland. Het bedrijf exporteert zelfontwikkelde producten en ondersteunt eindgebruikers wereldwijd. Ook is het tevens één van de acht wereldwijde testlabs voor de certificering van PROFIBUS producten. PROCENTEC doet dit jaar voor het eerst mee als zelfstandig bedrijf, na eerder altijd in het collectief van PROFIBUS Nederland te hebben gestaan. Van Booma vervolgt: "De beurs draait voor ons om mensen; voor Industry & Automation heb ik dan ook hoge verwachtingen. Wij zijn dan ook al volop bezig met de organisatie van de komende beurs, want 2010 moet voor ons een fris jaar worden, waarin weer diverse projecten worden opgestart. Wij zullen een nieuwe productrange laten zien die volledig in Nederland is ontwikkeld en geproduceerd. Daar staan wij ook voor en zijn wij best wel trots op, er zijn namelijk nog maar weinig bedrijven die in Nederland produceren."

Saia-Burgess ontwikkelt en produceert besturings- en regelsystemen, die hun weg vooral vinden richting OEM'ers, de machine- en apparatenbouw en system integratoren. De segmenten waar de nadruk van het bedrijf ligt zijn infrastructurele projecten zoals gebouwen, transport, productie, water en energie. Het bedrijf gaat deelnemen aan Industry & Automation, na jarenlang deel te hebben genomen aan en oorspronkelijk weer te hebben ingeschreven voor de vakbeurs Aandrijftechniek. Volgens Managing Director Theo Poulissen een bewuste keuze: "Als je kijkt naar het expositieprogramma van de beurs Industry & Automation en de doelgroepen die daar worden verwacht, dan sluit dat beter aan op ons expositieprogramma en onze technologie. De markt verandert en is in de loop van de jaren behoorlijk verschoven, wat onze gewijzigde keuze verklaart. De grote vraag komt momenteel vooral uit de machine- en apparatenbouw voor infrastructurele projecten. Ook energie is een hot topic, zowel in de industrie als in de gebouwenwereld, dus daar zitten veel afnemers voor onze producten." Volgens Poulissen is het lang de vraag geweest waar het met de kerntechnologie van de PLC naartoe zou gaan. Het bedrijf heeft bewust gekozen om enkele jaren geleden te komen met een nieuwe generatie PLC based technologie en niet voor bijvoorbeeld Soft PLC. "Als je nu binnen de markt van de PLC kijkt, dan domineerde vroeger het besturingsdeel, had je vervolgens een HMI en kwam er tenslotte nog een stuk communicatie om de hoek kijken. Kijk je echter naar de huidige applicaties, dan is het machinedeel gelijk gebleven - dat biedt iedereen aan - maar zie je dat de HMI enorm is toegenomen, wat tevens geldt voor het communicatiedeel, bijvoorbeeld via intranet of internet. De communicatiebehoefte is gewoonweg anders dan vroeger. Vandaar dat wij hebben ingestoken op Web-IT, wat we in Utrecht volop gaan laten zien."

Wenglor Sensortechniek is producent en leverancier van opto-elektronische componenten voor de industriële automatisering, zoals barcodescanners, veiligheidslichtschermen, vision sensoren en optische sensoren. "Alles waar je de industriële automatisering mee kunt voorzien, ofwel 'de ogen en de oren van de machine'", aldus Gert-Jan Simon, Directeur van het bedrijf uit Putten. "We hebben te maken met een wat moeilijkere marktsituatie. Onze afzet is echter gelukkig gespreid in de markt, wij zitten namelijk niet alleen bij de machinebouwers maar bijvoorbeeld ook in de levensmiddelenindustrie. Er wordt in de markt weliswaar minder geïnvesteerd, toch zijn wij nog steeds groeiende." 2010 ziet er voor Wenglor volgens Simon best positief uit. Zo zal het bedrijf de komende maanden met een aantal innovatieve sensoren op de markt komen. Daarnaast is het bedrijf momenteel bezig met de introductie van de InoxSens, waar de markt nu de eerste ervaringen mee opdoet. "Wij verwachten eigenlijk dat de spinoff hiervan in 2010 grote vormen aanneemt. De InoxSens is een nieuw RVS productgamma in een IP69K behuizing voor de levensmiddelenindustrie en de pharmachemie. Door de bijzondere vorm hechten vervuilingen zich er niet aan én de sensor kan worden afgespoten bij een temperatuur van 80 °C en met 100 Bar druk." Over de activiteiten rond de beurs Industry & Automation wil Simon uit concurrentieoverwegingen nog niet te veel kwijt. Na vier keer eerder op de beurs Macropak te hebben gestaan zal het bedrijf nu echter aanwezig zijn op deze nieuwe beurs. "Dit is volgens mij één van de weinige beurzen waar je jezelf zou moeten laten zien, omdat deze beurs behoorlijk specifiek is", zo besluit Simon.

Over de vakbeurs Industry & Automation
Onder de noemer 'Solutions for proces- and factory automation' vormt de nieuwe vakbeurs Industry & Automation 2010 het centrale ontmoetingspunt voor industriële automatisering in de Benelux. Afnemers staan voor steeds groter wordende uitdagingen om te voldoen aan de huidige marktontwikkelingen. Ze zoeken naar oplossingen voor kostenbesparingen, hogere efficiency, kwaliteitsverbetering, duurzamer produceren en stijgende energieprijzen. Zij zoeken oplossingen die vooral intelligent en klaar voor de toekomst zijn; die de productieprocessen optimaliseren en die vooral helpen de concurrentiepositie te verstevigen.
Daarnaast is technologische innovatie in een digitale stroomversnelling geraak; projecten worden in toenemende mate multidisciplinair en de component industriële automatisering neemt almaar in belang toe.
Het zijn deze marktontwikkelingen die ten grondslag liggen aan de gespecialiseerde vakbeurs Industry & Automation; een initiatief van VNU Exhibitions en FEDA. Deze beurs is ontstaan uit de beurs Industrie & ICT en het gedeelte Factory Automation van de beurs Aandrijftechniek die werd gehouden in 2008. De resultaten van de bezoekersenquêtes lagen ten grondslag aan de vorming van Industry & Automation.

Over de Industriële Week 2010
Van 5 t/m 8 oktober 2010 vinden tijdens de Industriële Week 2010 in Jaarbeurs Utrecht vier toonaangevende vakbeurzen voor de industrie - Aandrijftechniek, Industrial Processing, Industry & Automation en Macropak - plaats. Kortom: de hele leverende industrie onder één dak. Handig voor de bezoeker, want zij zijn vaak op zoek naar oplossingen voor meerdere problemen binnen hun productieproces. Met hun toegangskaart voor één van de beurzen mogen ze ook gratis de drie andere beurzen van de Industriële Week bezoeken. De ervaring leert dat een buitengewoon groot percentage van de bezoekers gebruik maakt van deze mogelijkheid.

Informatie
Informatie over deelname aan de vakbeurs Industry & Automation 2010 is verkrijgbaar bij Tamara Boogaard, tel: (030) 295 28 64, e-mail tamara.boogaard@vnuexhibitions.com. Zie ook: www.industry-and-automation.nl

---


Noot voor de redactie (