Wageningen Universiteit en Researchcentrum

EU-project NovelQ deelt resultaten met industrie over nieuwe conservering

7 sep 2010

Onderdeel: Food and Biobased Research

âFrom NovelQuality to NovelRealityâ
Â

Op 5 en 6 oktober deelt NovelQ in Wageningen haar resultaten met de industrie. Dit EU-project werkt aan nieuwe verwerkingstechnologieën voor levensmiddelen.
35 partners vanuit heel Europa hebben de afgelopen vijf jaar gewerkt aan de vertaling van wetenschappelijke kennis in toepasbare technieken voor de conservering van hoogwaardige levensmiddelen. Een deel van de technieken, zoals hogedrukconservering, wordt inmiddels door veel bedrijven toegepast.

Door het project is er nu veel meer inzicht in effecten van hogedrukconservering, pulserende elektrische velden, koud plasma en geavanceerde verhittingstechnologieën op de kwaliteit en houdbaarheid van levensmiddelen. Daarnaast zijn er toepassingen en innovaties ontwikkeld die interessant kunnen zijn voor de levensmiddelenindustrie. Zo zijn er demonstraties uitgevoerd die de mogelijkheden van deze technologieën aantonen.

Toepassingen in voeding
Vijf jaar geleden was de mening van de industrie over nieuwe conserveringstechnologieën in het algemeen dat het erg interessant was, maar nog te ver weg voor businesstoepassingen; vooral in Europa. Nu zijn er verschillende toepassingen, innovaties, onvoorziene en bruikbare uitkomsten, en ook spin-off-mogelijkheden - bijvoorbeeld in verpakking. Zo wordt hogedrukconservering intussen breed toegepast in bijvoorbeeld vruchtensappen, vleeswaren, tapas en kant-en-klaarmaaltijden. Een demonstratie-unit voor koud plasma is ontwikkeld en wordt nu wereldwijd verkocht. Deze en andere successen worden met de NovelQ-projectpartners, maar ook met leden van het Industry Advisory Platform gedeeld tijdens de bijeenkomst. Geïnteresseerde bedrijven kunnen kosteloos lid worden van dit platform en dus de bijeenkomst bijwonen.

Programma 5 en 6 oktober, Wageningen UR Food & Biobased Research De bijeenkomst, die gericht is op de industrie, bestaat uit een:
- Minisymposium met de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van nieuwe bewerking en verpakking;

- Technologiemarkt met verschillende demonstraties van praktische toepassingen en de mogelijkheid van een-op-eengesprekken met experts op het gebied van nieuwe bewerkingen;

- Debat over de toekomst van levensmiddelenonderzoek en -ontwikkeling in Europa.

NovelQ en Industry Advisory Platform
NovelQ is een geïntegreerd project gefinancierd door de Europese Commissie waar 35 partners (universiteiten, onderzoeksinstituten en bedrijven) werken aan het ontwikkelen en demonstreren van duurzame nieuwe verwerkingstechnologieën (hoge druk, pulserende elektrische velden, koud plasma, geavanceerde verhittingstechnologieën en verpakkingen) voor het verbeteren van de kwaliteit (vers karakter, langere houdbaarheid) van levensmiddelen. Het project is gestart in 2006 en eindigt in 2011. De Europese Commissie heeft er ⬠11,3 miljoen aan bijgedragen.
Aan het project is een Industry Advisory Platform verbonden waar intussen meer dan 75 bedrijven lid van zijn. Dit platform geeft input aan het project m.b.t. de industriële ervaring op het gebied van (nieuwe) technologieën en heeft toegang tot de laatste resultaten op dit gebied. Nieuwe leden zijn nog steeds van harte welkom.

Â