KRO

KRO Puberruil XL: Fanatieke Feyenoord-fan Shirley ruilt met Joodse Jade uit Amstelveen

Uitzenddatum: 05/10/2010

In Puberruil XL ruilen pubers vijf dagen van leven, inclusief ouders, vrienden en school en worden daarmee in een ogenschijnlijk totaal andere en onbekende leefomgeving geplaatst. Centrale vraag is: wat nemen de pubers tijdens hun vijfdaagse verblijf van elkaar over in een voor hen onbekende en soms onbegrepen wereld?
Puberruil XL wordt gepresenteerd door Ajouad El Miloudi (21.15 uur op Nederland 3).

De 16-jarige Shirley woont met haar familie in Noord-Brabantse Putte. De liefde voor Feyenoord is haar met de paplepel ingegoten. Het hele huis is ingericht met Feyenoord memorabilia en haar broertje `Brian-Feyenoord' is zelfs naar de club vernoemd! Shirley mist geen enkele thuiswedstrijd van `haar team' en ze heeft een bloedhekel aan Ajax en de `Jodenstad Amsterdam'. Toen ze eens met schoolreisje naar Amsterdam zou gaan, heeft haar vader haar afgemeld vanwege `geloofsovertuigingen'. Ze wordt nog liever dood gevonden, dan dat ze naar `020' of `Jeruzalem' zou gaan. Shirley's vader Wilson zegt dat Joden door zijn voordeur naar binnen mogen en via de achterdeur meteen weer naar buiten moeten...

De Joodse Jade is 14 jaar en woont in Amstelveen samen met haar moeder. Hoewel ze niet zwaar gelovig zijn, gaat ze wel naar een Joodse school. Jade zit op een Joodse tennis vereniging en heeft allemaal Joodse vriendinnen. Ze is een slimme, welbespraakte dame die van haar ouders geen bijbaantje hoeft te hebben om geld te verdienen,' concentreren op school is belangrijker'.

Hoe gaat de bijdehante Jade zich redden met de anti-joodse sentimenten bij de Rotterdams familie? Hoe gaat het haar af als enige Amsterdamse tijdens een Feyenoord wedstrijd in de Kuip? Wordt ze opgenomen door de supporters of blijft ze `de vijand'?

KRO Puberruil XL, dinsdag 5 oktober om 21.15 op Nederland 3