Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Space classes - master classes ruimteonderzoek voor scholieren

5 oktober 2010 - 26 mei 2011

Sonnenborgh museum & sterrenwacht Utrecht

In het schooljaar 2010-2011 verzorgen onderzoekers van SRON elke laatste donderdag van de maand 'Space classes' in Sonnenborgh museum & sterrenwacht. Deze master classes bestrijken de volle breedte van het fascinerende onderzoek vanuit de ruimte. Klassen uit de bovenbouw van het vwo kunnen zich hiervoor na de zomervakantie inschrijven. Aansluitend is er een rondleiding door Sonnenborgh, waarbij natuurlijk ook door de telescopen gekeken wordt.

In de Space classes behandelen de onderzoekers onderwerpen als het onderzoek aan zwarte gaten, supernovae, sterrenstelsels, de oorsprong van de elementen en het ontstaan van het heelal. Ze leggen de leerlingen ook uit hoe dat onderzoek wordt gedaan, met onder andere door SRON ontwikkelde ruimte-instrumenten en detectoren. Dichter bij huis gaat het over onderzoek aan planeten van ons zonnestelsel, aan kometen en aan de aardatmosfeer. Welke voordelen zijn er bijvoorbeeld om de aarde te bekijken met dure satellieten vanaf 800 kilometer hoogte? Ten slotte komt ook de sterk tot de verbeelding sprekende speurtocht naar planeten buiten ons zonnestelsel (exoplaneten) uitgebreid aan de orde.

De doelgroep van de Space classes is de bovenbouw van het vwo (klas 4, 5 en 6). Begin oktober - in de World Space Week - vindt een speciale aftrap van de Space classes plaats. Dan zijn er maar liefst drie van deze master classes: op dinsdag- 5, woensdag- 6 en donderdagmiddag 7 oktober.

De Space classes worden georganiseerd door SRON en Sonnenborgh - museum & sterrenwacht.

De eerste klassen die zich aanmelden, krijgen het boek Experiment NL deel 3 gratis!

Meer info: www.sron.nl/activiteiten of info@sron.nl