Gemeente Nieuwegein

woensdag, 15 september 2010

Op de afbeelding ziet u de poster Ja of Nee Maandag 5 oktober start een unieke nationale campagne voor orgaandonatie: Nederland zegt Ja. Met deze campagne wordt aan iedereen die nog niet als donor geregistreerd staat gevraagd een keuze te maken over orgaandonatie: ja of nee. Ruim zeven miljoen mensen in Nederland hebben zich nog niet uitgesproken over het donorschap, zij hebben zich nog niet geregistreerd. Bijna drie miljoen van hen staan echter wel positief tegenover het doneren van hun organen. Deze campagne helpt hen een keuze te maken en die keuze te registreren.
Vele partijen hebben zich verenigd, samen met het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS), in een landelijke campagne. De handen worden ineen geslagen met als doel om het tekort aan donororganen terug te dringen. De campagne gaat drie jaar lopen. Centraal in deze campagne staat www.jaofnee.nl.

Drie miljoen potentiële donoren

De wachttijd in Nederland voor een donororgaan is lang; vorig jaar stonden 1300 mensen op deze wachtlijst. Een nierpatiënt wacht ongeveer vier jaar op een donornier en voor andere organen is de wachttijd gemiddeld een jaar. Vaak is de wachttijd voor mensen te lang: voor ruim 150 mensen kwam vorig jaar helaas een donororgaan niet op tijd. Zij overleden terwijl ze op de wachtlijst stonden. Gelukkig konden 570 mensen wél geholpen met een orgaan van een overleden donor.