Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties


Agenda

Workshop 'Basiskennis voor toezicht op financiën' Datum: Dinsdag 05 oktober 2010
Tijd: 09:30 - 18:00
Lokatie: Grand Hotel Karel V, Utrecht

VOOR COMMISSARISSEN DIE ZICH DE BASISKENNIS OP FINANCIEEL GEBIED EIGEN WILLEN MAKEN, MET AANDACHT VOOR DE SPECIFIEKE FINANCIELE KENMERKEN VAN WONINGCORPORATIES.

Inhoud
Een gezonde financiële positie en bedrijfsvoering van de woningcorporatie is voorwaarde voor het realiseren van volkshuisvestelijke doelen. Dat wordt tegen de achtergrond van de kredietcrisis en maatregelen van de overheid een steeds grotere opgave. Een RvC heeft altijd één of meer leden die op financieel gebied bijzonder deskundig zijn. Dat laat onverlet dat elke commissaris de basiskennis moet hebben om ook zelf het financiële functioneren van de corporatie en de inbreng van de `financieel specialisten' in de RvC te kunnen volgen en beoordelen. Hierin wil deze workshop voorzien.

De workshop heeft als doel bij de deelnemers een goede basis te leggen voor het begrijpen van financiële basissystemen, zoals de jaarrekening met zijn winst- en verliesrekening en de balans, de begroting en investeringsvoorstellen, het treasurybeleid en het kasstroommanagement. Die systemen kent elke organisatie. In de workshop wordt ook aandacht besteed aan wat specifiek is voor woningcorporaties, zoals de verschillende waarderingssystemen, de `onrendabele top' en de noodzakelijke en acceptabele omvang van het eigen vermogen. Specifiek voor woningcorporaties zijn ook externe instituten die zich bezig houden met de financiële gezondheid van de corporatie, te weten het CFV en het WSW. De workshop gaat in op hun rol en de relatie met de RvC.

U wordt in de workshop uitgedaagd om niet alleen de kennis tot u te nemen, maar ook aan de hand van casussen ermee te spelen. Zo kunt u uw inzicht in financiële systemen verdiepen. U ontvangt tijdens de workshop een reader met relevante publicaties.

Het betreft een workshop uit de categorie 'Basis' die zich richt op het verkrijgen van kennis en het verdiepen van inzichten die iedere commissaris zou moeten hebben.

Download hier de volledige beschrijving.
Zie het origineel