Wetenschapscafé: Epo en de wielersport

24/09/2010 12:19

Open Universiteit

Epo en de wielersport staan op 5 oktober 2010 centraal in Café Pelt in Heerlen. Dr. Hein Lodewijkx van de faculteit Psychologie van de Open Universiteit geeft die avond in het kader van het Wetenschapscafé een lezing getiteld: 'Epo en de wielersport: feiten en fictie'. De lezing start om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Doping

Wielrennen en doping lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn. De laatste twintig jaar in de professionele wielrennerij staan dan ook geboekstaafd als de 'epo epidemie.' Maar, hoe vreemd dit ook moge klinken, uit onderzoek blijkt dat de prestatiebevorderende werking van epo en bloeddoping lang niet zo sterk is als vaak wordt aangenomen. Deze conclusie leidt tot de vraag: "zijn de prestaties van de renners in de laatste twintig jaar inderdaad sterk beïnvloed door doping?"

Prestaties

Om deze vraag te beantwoorden vergeleken we de gemiddelde kilometer per uur (kpu)-prestaties van de winnaars van Tour, Giro en Vuelta met elkaar, vanaf de beginjaren van de sport (1903) tot en met 2010. De resultaten wijzen uit dat die prestaties rechtstreeks voorspeld kunnen worden door te kijken naar het jaar waarin de ronde verreden werd. Dat geldt ook voor de prestaties van alle winnaars in de 'epo jaren.' Het is zelfs zo dat de kpu-prestaties van de laatsten voldoen aan voorspellingen op grond van de kpu-prestaties van renners uit de vooroorlogse jaren (1903-1939). De conclusie is dat de effecten van de 'epo epidemie' op de prestaties van renners in de huidige jaren schromelijk overschat zijn en kennelijk meer berusten op fictie dan op feiten.

Over Hein Lodewijkx

Dr. H. F.M. Lodewijkx is universitair docent aan de faculteit Psychologie van de Open Universiteit en studiebegeleider Psychologie (standplaats Breda).

Wetenschapscafé

Om wetenschappelijke kennis toegankelijk te maken voor een breed publiek worden maandelijks in café Pelt op het Pancratiusplein in Heerlen lezingen gehouden door een wetenschapper van de Open Universiteit. De lezingen beginnen om 20.00 uur, duren ongeveer een uur en zijn gratis toegankelijk.

Het eerstvolgende wetenschapscafé is op 2 november.