Kinderen eten croissantje met succesvolle ondernemers

27/09/2010 10:25

Creative Venue BV

Twintig jaar Jong Ondernemen krijgt landelijk aandacht

Den Haag, 27 september 2010 - Stichting Jong Ondernemen viert op 5 oktober haar twintig jarig bestaan met een landelijke Jonge Ondernemersdag onder het motto: waar begint ondernemen? Op die dag kunnen scholieren en studenten overal in Nederland een kijkje nemen in een bedrijf, ervaringen horen van bekende (top)ondernemers en in workshops zelf aan de slag gaan met een ondernemersvraagstuk uit de praktijk. In Rotterdam organiseert Jong Ondernemen een 'werkontbijt' met een aantal bekende ondernemers en basisschoolleerlingen in het Rotterdamse Beurs-World Trade Center. Dé verzamelplaats van (jonge) ondernemers en de plek waar een inmiddels grote onderneming ooit begonnen is.

De Jonge Ondernemersdag wordt a.s. dinsdag al afgetrapt door het openen van de handelsdag van de NYSE Euronext in de Beurs van Berlage. De twee meest succesvolle studentenbedrijven van afgelopen jaar, Greeny Games (HBO) en PIM (MBO), zullen de traditionele gongslag maken.

Aan de Jonge Ondernemersdag nemen lagere en middelbare scholen, maar ook hogescholen en universiteiten deel. Daarnaast zijn inmiddels tientallen ondernemers bereid gevonden een bijdrage te leveren aan deze feestelijke en inspirerende dag. Volgens ondernemer Danny Mekic' (1987), oprichter van hostingprovider Domeinbalie.nl, is het een uitdaging om jonge mensen enthousiast te krijgen voor het 'ondernemersvak': "Ondernemen begint letterlijk bij jezelf. Je moet zelf de drive hebben om dingen voor elkaar te boksen. Dat probeer ik in mijn voordrachten als begeleider steeds weer over de bühne te krijgen. Een dag als deze biedt daartoe een uitgelezen kans."

Croissants met pittige vragen

De Jonge Ondernemersdag krijgt in Rotterdam wel een heel bijzondere invulling. Basisschoolleerlingen zullen daar tijdens een 'werkontbijt' in de fabriek pittige vragen stellen aan de ondernemers. Wat moet je doen of kunnen om een goede ondernemer te worden? Ook krijgen ze antwoord op de vraag 'Waar begint voor mij ondernemen?' door de bekende ondernemers zoals Bernd Damme (Eyewear), Michael Lints (BestDutch) Sherita Narrain (Thermen Holiday en zwarte zakenvrouw 2007). Het ontbijt vindt plaats op een zeer inspirerende plek: het Beurs-World Trade Center in Rotterdam. Beurs-WTC biedt deze locatie aan als promoting partner van de Jonge Ondernemersdag.

Inspireren

Jong Ondernemen is inmiddels niet meer weg te denken uit het Nederlandse onderwijslandschap. De in 1990 opgerichte stichting bracht de afgelopen decennia vele tienduizenden scholieren en studenten in aanraking met het ondernemerschap. Veel deelnemers van de JO programma's zijn inmiddels zelf succesvol ondernemer of passen de in hun studentenbedrijf opgedane ervaring dagelijks toe in hun werkomgeving. Volgens Jong Ondernemen directeur Cees Pille blijft de noodzaak om jonge mensen te inspireren en in aanraking te brengen met het fenomeen ondernemerschap: "Een ondernemende houding is niet alleen van nut tijdens een opleiding of studie, maar biedt mensen ook de mogelijkheid om veel meer uit het werkend leven te halen. Door zelf te ondernemen leer je nu eenmaal dingen die je in de schoolbanken niet leert, maar die essentieel zijn voor een succesvolle carrière, zoals doorzettingsvermogen, lef en passie. Daarbij is er ook een groot maatschappelijk nut aan te wijzen: het zijn vooral de ondernemers die in onze economie zorgen voor innovatie."

Voor meer informatie: www.jongeondernemersdag.nl en www.jongondernemen.nl