Gemeente Binnenmaas

Intergemeentelijke Commissie Cultureel Erfgoed geïnstalleerd

Op dinsdag 5 oktober worden in het gemeentehuis van Binnenmaas de leden van de nieuwe Intergemeentelijke Commissie Cultureel Erfgoed geïnstalleerd. Deze commissie gaat de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Korendijk, Cromstrijen en Binnenmaas gevraagd en ongevraagd adviseren over de toepassing van de Monumentenwet, de monumenten- of erfgoedverordening en het gemeentelijk erfgoedbeleid.

Het instellen van een commissie cultureel erfgoed staat als één van de beleidsvoornemens genoemd in de Nota Het verhaal van Binnenmaas, Cultuurhistorisch beleid 2009-2012. Naar aanleiding daarvan heeft Binnenmaas in 2009 bij de andere Hoekschewaardse gemeenten gepeild in hoeverre een dergelijke commissie op regionale schaal zou kunnen opereren. De gemeenten Cromstrijen en Korendijk stonden positief tegenover participatie en dat heeft geresulteerd in de instelling van de Intergemeentelijke Commissie Cultureel Erfgoed voor deze drie gemeenten. De commissie gaat de colleges adviseren over de integrale zorg voor gebouwde monumenten en de beleidsontwikkeling rondom het onroerende cultureel erfgoed. Hieronder vallen ook het archeologisch bodemarchief en het cultuurlandschap.

Dat vraagt natuurlijk de nodige deskundigheid van de leden van de commissie. In juni van dit jaar is de werving van belangstellenden gestart. Vervolgens zijn met geselecteerde sollicitanten gesprekken gevoerd. Als resultaat hiervan zullen op 5 oktober de volgende leden worden geïnstalleerd:

De heer J.B. van Steensel als deskundige op het gebied van restauratietechniek, de heer J.L. van der Bie als deskundige op het gebied van bouwhistorie, de heer J. Coenraads als burgerlid voor de gemeente Cromstrijen, mevrouw W.M.Spaan als burgerlid voor de gemeente Korendijk en de heer C.A.I.M. Charité als burgerlid voor Binnenmaas. Daarnaast treden de heren J. Ras (archeoloog) en B. Cornelisse (historische geografie) op als ad hoc leden. De heer A. Meerburg wordt geïnstalleerd als voorzitter van de commissie.