Gemeente Kapelle

Zeeuwen voelen zich veiliger dan in rest van Nederland

Inwoners van Zeeland voelen zich iets veiliger dan gemiddeld in Nederland. Dit geldt zowel voor het algemene veiligheidsgevoel als voor het veiligheidsgevoel in de eigen buurt. Ten opzichte van 2008 zijn de onveiligheidsgevoelens wel gestegen. Dit blijkt uit de Veiligheidsmonitor Zeeland (meting 2009) die door Scoop is uitgebracht, in opdracht van de provincie Zeeland.

In aanvulling op de landelijke veiligheidsmonitor heeft Scoop rapportages opgesteld voor de dertien Zeeuwse gemeenten en de provincie. Het veldwerk is verricht door TNS/NIPO; dit bureau ondervroeg bijna vierduizend Zeeuwen over het thema sociale veiligheid. Uit het onderzoek komt naar voren dat onveiligheidsgevoelens zich in Zeeland vooral manifesteren in de vier grote steden (met name Vlissingen), onder vrouwen, jongvolwassenen en hoogopgeleiden. Het zijn vooral de plekken waar groepen jongeren rondhangen die als onveilig worden beschouwd, met name in Vlissingen en in mindere mate in Terneuzen.

Uit de Veiligheidsmonitor Zeeland blijkt dat inwoners van Zeeland zich minder onveilig voelen en minder vaak slachtoffer zijn dan gemiddeld in Nederland. Wel was er het afgelopen jaar ook hier een stijging. De inwoners van de vier grote steden (ook hier vooral Vlissingen) en jongvolwassenen ervaarden het afgelopen jaar daarnaast het vaakst verschillende vormen van overlast. Deze overlast manifesteert zich in Zeeland vooral in âte hard rijdenâ en âhondenpoepâ.

Van de drie onderscheiden soorten delicten (geweld, vermogensdelicten, vandalisme) zijn Zeeuwen het vaakst slachtoffer van vandalisme, het minst van geweldsdelicten. Ook binnen de meeste Zeeuwse gemeenten was steeds sprake van deze rangorde. Als we kijken naar de totaalscore in slachtofferschap scoort Vlissingen duidelijk het hoogste (36%), gevolgd door Middelburg (28%) en Schouwen-Duiveland (25%).

Het grootste deel van de ondervonden delicten in Zeeland vond plaats in de eigen woonbuurt. In vergelijking met Nederland ervaren Zeeuwen vaker een delict thuis en op het werk. Naar verhouding ervaren zij minder vaak een delict op straat, in winkels of warenhuizen of in cafés, bars of discoâs.