GroenLinks

Nieuwe Helling over democratisering

Maandag 4 oktober 2010, 17:11u - Erica Meijers

Democratisering is een oud links ideaal, maar de laatste tijd lijkt links afstand te nemen van de gedachte van zelfbestuur. Het GroenLinks congres wees dit voorjaar het referendum af, terwijl de PVV het juist opnam in zijn programma. Reden voor een nader onderzoek in de Helling naar democratische idealen in tijden van populisme.

Aan de orde komen vragen als: wie heeft eigenlijk de macht in dit land? Zijn zelfbestuur en participatie nog houdbare concepten? Leven we nog wel in een democratie?

Oud-voorzitter en oud-wethouder van GroenLinks, Herman Meijer schrijft over het gebrek aan georganiseerd vertrouwen en het verschil tussen vertegenwoordigen en belichamen. Zijn centrale vraag is of mensen nog spreken van `ons' bestuur. Noortje Thijssen blikt terug op veertig jaar democratisering en constateert dat er steeds nieuwe redenen gegeven worden voor het mislukken ervan.

Mark Bovens, hoogleraar bestuurskunde in Utrecht, constateert in een toelichting op zijn nieuwe boek dat Nederland gevaarlijk veel is gaan lijken op de elitaire bestuursvorm van Plato, altijd beschouwd als de vijand van de democratie. Meer vormen van directe democratie zijn nodig om meer mensen te betrekken bij de bepaling van de koers van Nederland'. Mandy Ridderhof de Wilde heeft onderzocht waarom het wijkenbeleid niet leidt tot meer politieke participatie en Simon Otjes en Tom Louwerse vinden dat links afscheid moet nemen van het oude participatieideaal en consequent moet kiezen voor de liberale democratie. Matthijs Leendertse en Noor Huijboom pleiten voor een beter gebruik van de sociale media en Dick Pels voor het omarmen van personendemocratie als middel voor meer direct contact tussen kiezer en gekozene. Het Zwitserse parlementslid Andreas Gross geeft dertien criteria waaraan een goed functionerende directe democratie zou moeten voldoen. Joost Smiers neemt democratische veelstemmigheid als uitgangspunt voor een ander kunstbeleid.

Een van de oprichters van GroenLinks, Marius Ernsting, geeft in een emotioneel betoog uiting aan zijn teleurstelling aan de opstelling van GroenLinks in de afgelopen kabinetsformatie.

Een praktische uitwerking van democratische vernieuwing op kleinere schaal, in de provincies, en op grotere schaal, in Europa geven Harmen Binnema en Bas Eickhout.

Democratie is een westers exportproduct: Afrikanist Stephen Ellis analyseert vijftig jaar democratisering in Afrika.

Een deel van de bijdragen is alleen digitaal beschikbaar. De Helling zal in de toekomst vaker combinaties met digitale en gedrukte publicaties maken.

Meer informatie op www.dehelling.net. Bestellen kan via dehelling@gmail.com. Losse nummers kosten 6,50. Een abonnement op de Helling 24,50 per jaar.