Gemeente Lopik

Agenda Commissie: Aankoop MOB-complex Benschop

Het college stelt de raad voor een positief principestandpunt in te nemen over de aankoop van het MOB-complex Benschop. Wanneer de raad hiermee instemt, zal de komende maanden het kostenplaatje worden uitgewerkt. Daarna volgt een uitgewerkt voorstel aan de raad.

Dienst Landelijk Gebied (DLG) heeft het MOB-complex Benschop te koop aangeboden. Het college vindt het wenselijk de aankoop in overweging te nemen. Voordat de aankoop ter besluitvorming kan worden voorgelegd, is het noodzakelijk te onderzoeken wat de randvoorwaarden zijn. Voordat hierin tijd wordt gestoken, vraagt het college de raad een richtinggevende uitspraak te doen over de eventuele aankoop van het MOB-complex Benschop.

Een belangrijke factor bij de prijsbepaling is welke (vervolg)functies aan het complex kunnen worden gegeven. MOB-complex Benschop blijkt één van de meest waardevolle militaire complexen in Nederland te zijn. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft verzocht de cultuurhistorische waarde van het complex zoveel mogelijk te respecteren en behouden. Het ligt voor het overgrote deel in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Hiervoor heeft de provincie Utrecht besloten geen andere bestemming te zullen toestaan dan natuur.

DLG wil eerst de mogelijkheid onderzoeken het terrein over te dragen aan een overheidsorgaan en heeft daarom de gemeente Lopik benaderd. Wanneer de raad in principe een positieve houding aanneemt ten aanzien van de potentiële aankoop, zal in de komende maanden het kostenplaatje worden uitgewerkt. Daarna zal opnieuw een voorstel aan de raad worden voorgelegd.
Wanneer de raad op voorhand de aankoop afwijst, kan DLG het terrein aanbieden aan private partijen.