Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 5 oktober 2010

UvA-wetenschapper wint internationale prijs voor talentvolle geofysici

Gepubliceerd op 5 oktober 2010

De American Geophysical Union heeft UvA-onderzoeker Jasper Vrugt de prestigieuze James B. Macelwane Medal toegekend, een prijs voor wetenschappers onder de 36 jaar die een bijzondere bijdrage aan de geofysische wetenschap hebben geleverd. Vrugt heeft de prijs gekregen voor zijn baanbrekend onderzoek op het gebied van Bayesiaanse statistiek, optimalisatieproblemen en evolutionaire strategieën.

Vrugt heeft nieuwe algoritmes ontwikkeld om simulatiemodellen met metingen te confronteren, om nieuwe inzichten te verkrijgen om heersende theorieën te verbeteren. Deze methodieken past hij toe in verschillende wetenschapsgebieden, met name de hydrologie, ecologie, en geofysica.

Eerdere onderscheidingen voor Vrugt

Vrugt, die is verbonden aan het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED) van de Universiteit van Amsterdam (UvA), won eerder dit jaar de 2010 Outstanding Young Scientist Award van de European Geophysical Union. Deze onderscheiding kreeg hij voor zijn `uitmuntende' werk aan modellen die bijdragen aan hydrologische voorspellingen. Vrugt ontving eerder de Nederlandse Hydrologieprijs 2004 - 2007 voor een wetenschappelijk artikel op het gebied van de fysisch-mathematische hydrologie. De Soil Science Society of America onderscheidde hem in 2007 met de S-1 Early Career Award voor zijn werk in de bodemfysica. In 2009 werd hij door Elsevier betiteld als een van de vijftig meest getalenteerde jonge Nederlanders.

Vrugt promoveerde in 2004 cum laude aan de UvA op zijn proefschrift Towards improved treatment of parameter uncertainty in hydrologic modelling. Hij is nu werkzaam bij de University of California - Irvine, bij het Los Alamos National Laboratorium (New Mexico), en bij de UvA als gastmedewerker bij de onderzoeksgroep IBED-Computational GeoEcologie van prof. dr. ir. Willem Bouten. Samen houden ze zich bezig met het verder ontwikkelen van methodieken van inverse modelleren, het combineren van informatie uit modellen en metingen, en het implementeren van deze methoden in een e-Science onderzoeksomgeving. Bron: UvA Persvoorlichting
|