Rijksoverheid


Ons kenmerk
MEVA/ICT-3024839

Datum 5 oktober 2010

Moties aangenomen op 6 juli 2010 inzake wetsvoorstel 31466

Geachte voorzitter,
Bij het plenaire debat op 1 juni 2010 over de ontwikkelingen die ik in mijn brief van 6 mei 2010 heb geschetst met betrekking tot het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet gebruik burgerservicenummer in de zorg in verband met de elektronische informatie-uitwisseling in de zorg (31466), heeft uw Kamer drie moties ingediend: de motie Dupuis c.s. (31466, J), de motie Tan c.s. (31466, K) en de motie Slagter-Roukema c.s. (31466, L). Tijdens de heropening van de beraadslaging van 1 juni 2010 - op 5 juli 2010 - waarbij een aangepaste motie Tan c.s. is ingediend (31466, O), heb ik met uw Kamer over de moties gedebatteerd. In deze brief wil ik graag een schriftelijke uiteenzetting geven van mijn reactie op de moties, zoals die door uw Kamer op 6 juli 2010 zijn aangenomen.
31466, J - de motie van het lid Dupuis c.s. over de ontoereikendheid van de toestemmingsprocedure bij weigering door burgers om hun gegevens in het EPD te laten opnemen
Aan de invoering van de huidige toestemmingsprocedure (de opt-out regeling), gecombineerd met de expliciete toestemming voor inzage, is een zorgvuldige belangenafweging voorafgegaan. Tijdens de beraadslaging van 5 juli 2010 heb ik aangegeven dat bij een eventuele aanvaarding van het wetsvoorstel de toestemmingsprocedure opnieuw alle aandacht zal kunnen krijgen. Het zal aan mijn opvolger zijn hierover een standpunt in te nemen. 31466, O - de motie van het lid Tan c.s. over het voorkomen van het zetten van onomkeerbare stappen inzake het elektronisch patiëntendossier en over het in dat kader het Nictiz in overweging geven activiteiten met betrekking tot het Landelijk Schakelpunt op te schorten Vrijwillig traject van aansluiting
Met uw Kamer ben ik van mening dat er geen onomkeerbare stappen dienen te worden genomen voordat uw Kamer het wetsvoorstel heeft behandeld. Tijdens de beraadslaging van 5 juli 2010 heb ik dan ook nogmaals benadrukt dat er op dit moment sprake is van een vrijwillig traject: het is de zorgverlener die beslist of hij of zij tot aansluiting op het LSP wil overgaan.
Macro Economische
Vraagstukken en
Arbeidsvoorwaardenbeleid
Ons kenmerk
MEVA/ICT-3024839
Pagina 2 van 3
Vandaar ook het privaatrechtelijke karakter van de contracten die Nictiz met aansluitende zorgverleners afsluit. Voor zover er in dat licht sprake is van een onomkeerbare stap, kan en wil ik die niet afdwingen. Geen verdere uitbreiding landelijke infrastructuur Ik heb uw Kamer toegezegd een pas op de plaats te maken met de verdere uitbreiding van de landelijke infrastructuur: deze zal voorlopig alleen beschikbaar zijn voor de uitwisseling van elektronische medicatiegegevens (emd) en e- huisartswaarneemgegevens (ewd). De uitwisseling van bijvoorbeeld e-spoed (uitwisseling van acute zorggegevens tussen huisarts, ambulance, spoedeisende hulp en meldkamer) en e-lab (uitwisseling van laboratoriumgegevens tussen o.a. huisarts, specialist, apotheker en laboratorium) zal pas aan de orde zijn nadat uw Kamer het wetsvoorstel dat de verplichte aansluiting van zorgverleners regelt, heeft aangenomen.
Geen verlenging subsidieregeling
Verder heb ik uw Kamer toegezegd de aanvraagtermijn voor de stimuleringsregeling voor aansluitingen (de subsidieregeling LSP) niet te verlengen. De mogelijkheid om subsidie aan te vragen liep af op 1 juli 2010. Regionale systemen
Tijdens de beraadslaging van 5 juli 2010 heb ik nogmaals benadrukt dat ik regionale uitwisseling en de landelijke uitwisseling van gegevens als aanvullend op elkaar beschouw en niet als tegenstrijdig. Ik ben dan ook van mening dat regionale systemen zich - naast het landelijke systeem - moeten kunnen ontwikkelen naar landelijke standaarden opdat ook deze systemen zullen voldoen aan de wettelijke eisen. Samen met Nictiz ben ik in gesprek met de regionale samenwerkingsverbanden over de mogelijke afstemming tussen regionale en landelijke systemen op het terrein van voorlichting en communicatie richting de burger, toegang patiënt en registratie bezwaar.
Voortgang vrijwillige aansluiting
In de stemverklaring die het lid Tan heeft afgelegd ten aanzien van de door haar ingediende motie, heeft zij aangegeven dat - gezien de door mij gedane toezeggingen - haar motie zich niet verzet tegen de verdere vrijwillige aansluiting van zorgverleners op de landelijke infrastructuur voor de uitwisseling van emd en ewd. Dit proces zal dan ook, binnen de uitgezette lijnen, uitdrukkelijk op basis van vrijwilligheid doorgang vinden.
31466, L - de motie van het lid Slagter0Roukema c.s. over een communicatieplan van de regering waarin de stand van zaken wordt toegelicht en duidelijkheid gegeven wordt over het vervolgtraject Tijdens de beraadslaging op 5 juli 2010 heb ik uw Kamer reeds laten weten dat er in ieder geval volwaardige en goede communicatie komt als de wet in uw Kamer aan de orde is geweest. Belangrijk aandachtspunt daarbij zal zijn het onderscheid tussen regionale en landelijke informatie-uitwisseling in de zorg. Macro Economische
Vraagstukken en
Arbeidsvoorwaardenbeleid
Ons kenmerk
MEVA/ICT-3024839
Pagina 3 van 3
Mede in het licht van de motie van het lid Dupuis c.s. acht ik het van groot belang dat burgers volwaardige en duidelijke informatie krijgen over de ontwikkelingen ten aanzien van de regionale en landelijke elektronische informatie-uitwisseling in de zorg opdat zij een weloverwogen keuze kunnen maken: uitwisseling van medische gegevens via de landelijke infrastructuur, eventueel met regionale begrenzing door de patiënt, ofwel uitwisseling via bestaande regionale systemen.

Hoogachtend,

de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,
dr. A. Klink


---- --